"Музей в куфар" гостува на ученици в "Тракия" в навечерието на 3-ти март

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:56 / 25.02.2020
2585
В навечерието на 142-ата годишнина от Освобождението и Националния празник на България – 3-ти март, образователната програма "Музей в куфар" на Регионалния исторически музей в Пловдив гостува на ученици от СУ "Свети Седмочисленици".

В присъствието на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и директора Денка Генчева петокласниците от "а" клас с ръководител Анна Царева бяха запознати с музейната азбука по достъпен и атрактивен начин от уредника и музеен педагог Мария Карадечева.

Децата научиха за основните функции на музея – да издирва предмети, да ги събира и съхранява правилно, да опазва експонатите, научно да ги обработва и да ги показва на публиката. Разбраха, че когато предметите са много стари и ценни, се изработват техни копия.

А от музея в куфара децата видяха сабя и куртка, орден, печат, снимка и други предмети, свързани с Освобождението и с различни важни дати от историята на Пловдив и на България.

Под формата на игра учениците влязоха в ролята на изследователи на епохата, анализирайки картината на Нягул Станчев "Посрещането на генерал Гурко в Пловдив".

Регионалният исторически музей работи по образователни програми от 1998 година, като целта е децата да бъдат не само наблюдатели, а и да съпреживяват, обясни Мария Карадечева.

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров коментира, че програмата е своеобразно пътуване във времето и предизвиква интереса на учениците към историята и богатото културно-историческо наследство на града и страната ни. Той благодари за съдействието на директора на РИМ Стефан Шивачев и изрази увереност в дългосрочното сътрудничество между Историческия музей и училищата в "Тракия".

На урока в СУ "Св. Седмочисленици" присъстваха още заместник-кмета на района Веселина Стоянова, секретаря Жени Петкова и началникът на образователния отдел Лиляна Власова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).