Могат ли да възкръснат за нов живот тютюневите складове в Пловдив?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (40)
08:42 / 09.03.2016
6812
Проектът за Тютюневия град е част от клъстера "Градски Мечти" на Фондация "Пловдив 2019", съсредоточен е в зоната на тютюневите складове около ул. "Иван Вазов" и е част от програмата, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 година. 

Проектът цели намирането на артистичен механизъм тези сгради да се трансформират и да бъдат върнати на Пловдив и пловдивчани.

Защо обаче реализирането му е по-сложно от това на успешния проект за квартала на творческите индустрии "Капана", за Plovdiv24.bg коментира кметът Иван Тотев.

"Ако квартал "Капана" изникна като квартал с участието на всички - частници, участници в културния процес на Пловдив, то при тютюневите складове мащабите са по-различни. В случая имаме по-малък брой собственици на по-уедрена собственост, която е с различен инвестиционен интерес от този в "Капана". 

Това, което се случи обаче, може да мотивира хората да действат заедно в една обща посока, защото точно общото се губи в България."

Тотев поясни, че са правени публични обсъждания, но Общината при никой случай не може да вменява задължение на собствениците, в което е и големият проблем. 

Припомняме, че голямо обществено обсъждане за съдбата на тютюневите складове бе организирано през миналия септември. Тогава Домът на културата "Борис Христов" събра архитекти, собственици, общественици, културни дейци, чиновници и десетки пловдивчани с визия за нов живот на складовете. 

Сред интересните идеи, предложени на срещата, бяха налагането на складовете като квартал на ИТ индустрията, преобразяването им в център за алтернативно образование, създаване на Независим университет за култура, който да се помещава в складовете и други. Последваща среща със собствениците на складовете обаче не се състоя. 

Виж коментарите (40)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).