ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Младежи от цяла България учредяват в Пловдив Национален ученически парламент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 15.04.2022Коментари (0)1786
В Дома на културата "Борис Христов“ днес бе открита официално Национална среща на ученическите съвети. Организатор е Асоциация "Голям Брат Голяма Сестра – България“. В двудневната среща (15-16.04) участват млади хора от цялата страна, активно участващи в живота на своите училища, учители и образователни работници, доброволци и активисти в младежки организации и неформални групи, както и представители на институции, отговорни за вземане на решения и формиране на политики в областта на образованието, младежта и децата. Събитието бе отлагано няколко пъти заради ковид пандемията и въведените ограничения, но днес инициаторът на форума - Димитър Фердинандов, бивш възпитаник на ЕГ “Пловдив“, а понастоящем студент в чужбина, откри срещата в препълнената с усмихнати млади хора зала на Дома на културата.

Целта на Националната срещата е да инициира диалог между младите хора и институциите по въпросите за ученическото самоуправление на национално равнище, да отправи препоръки към отговорните лица за институционализиране и признание на ученическите съвети на национално ниво и да сформира единен национален ученически орган (Национален ученически парламент), който да защитава правата, позицията и интересите на всички ученици на местно, национално и международно ниво.

От името на община Пловдив, приветствие към участниците отправи Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм. Обръщение към младежите направи и Лена Карналова – изп.- директор на асоциация "Голям брат Голяма сестра- България“, организатор на събитието. Сред гостите на откриването бяха народният представител Ивайло Старибратов, Антоанета Пакова – началник на РУО - Пловдив, Николай Радев – директор на ЕГ "Пловдив“ и много други.

"Радостен съм, че на мен се падна честта да бъда гост на Националната среща на ученическите съвети, защото съм на 33 години и не е толкова отдавна времето, в което съм бил в гимназията и добре помня проблемите, които един млад човек среща в общуването си с институциите. Винаги е редно да разглеждаме нещата в две посоки. От една страна, имаме много млади хора, които могат да са "свежия повей“ и реално да допринесат за подобряване на своя град, своето село, на своята държава, но нямат достъп до институциите, никой не ги чува, няма реален ефект върху начина, по който се взимат решенията. Има и обратния пример – има и такива, които не се интересуват и с годините влизат трайно в този цикъл на апатичност и незаинтересованост. Затова е важно, че днес ключовата дума е "овластяване“, но не в нейната отрицателна конотация като достъп до власт, а онази градивна сила, която води до положителни промени към по-добро, към по-добър живот. Радвам се, че този Национален ученически парламент се създава точно в Пловдив, защото на Европейската столица на културата ѝ отива активни млади хора да направят своя поздрав към останалата част на България от тук и да направят важната крачка за по-добър диалог между младите хора и институциите. Поздравявам г-жа Карналова, затова че организацията ѝ работи вече 15 години да развива тази нова за страната ни и толкова популярна по света ценност, каквато е доброволчеството“, каза в приветствието си Пламен Панов.

В панелите през двата дни участват: Михаил Балабанов – изп.директор на Център за развитие на човешките ресурси, Лилия Топалова – гл. експерт в дирекция "Младежки политики на Министерство на младежта и спорта, доц. Манол Манолов – съветник на Министъра на образованието, Людмил Вълков от Представителството на ЕК в България, Мирослав Цеков, Национален младежки форум и представители на ученически съвети от страната.

Срещата е втора фаза на Проект "Създаване на Национален ученически парламент“, целящ подобряването на ученическото самоуправление в България, финансиран по Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: