ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Министър плаши ректора на Европейския колеж с Главния прокурор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:49 / 12.02.2009Коментари (0)2224
© Plovdiv24.bg
Недопустимо е който и да е български министър да плаши легитимно висше училище с Главния прокурор и вписване в "черния списък" на бенефициентите по европейските програми. Това е официалната позиция на Европейския колеж по икономика и управление по повод оказания натиск вчера и тази сутрин от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на Ректора на висшето училище да отмени обявената пресконференция. Тя бе свикана днес, заради одобрения преди 8 месеца проект на Европейския колеж по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), а в последствие отхвърлен от експертите на министерството за това, че кандидатът не е регистриран като юридическо лице с нестопанска цел.

Висшите училища не са търговски дружества - те не формират и не разпределят печалба, нито са задължени да се регистрират по Закона за ДДС, е позицията на Колежа. Редно е държавната администрация да уважава професионализма на бенефицентите по европейските програми, а не да ги заплашва с прокурорски проверки, заради чиновническото си безхаберие и административен произвол, смятат в ръководството. За безпрецедентната практика да се приема и одобрява проект, а след 8 месеца да се отхвърля като недопустим, висшето училище ще уведоми вицепремиера Меглена Плугчиева и Европейската комисия.

За казуса, който не позволява на висшите училища да кандидатстват по Оперативните програми на ЕС, ще уведомя лично и Съвета на Ректорите в България, заяви доц. д-р Цветан Колев, Ректор на Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Очевидно е, че става дума за административни недоразумения в два закона, но не може, заради тях да се отхвърля потенциала на цялата научна общност в страната, добави той.

Това не е акт за обявяване на институционална война, а желание час по-скоро да се разрешат законодателните противоречия и адекватното прилагане на Оперативна програма „Административен капацитет", подчерта доц. Колев. Според него, поведението на чиновниците на министерството на държавната администрация е скандално, заради това, че преди 8 месеца те приемат един проект, обявяват го за успешен, а после съветват устно бенефициента да се откажат доброволно от него.

Проектът на Европейския колеж е: „Структурите на гражданското общество - инициатор, партньор и двигател в местните политики", на стойност 361 919,80 лева. Той бе заведен по надлежния ред в МДААР на 25 април 2008 г., при спазване на всички срокове, условия, обосновка и процедури по кандидатстването, обясни Ректорът. Доказателство за това е, че няколко месеца по-късно на официална церемония в хотел „Шератон", на 9 юли, министърът на държавната администрация лично ми връчи Грамота за отличен проект, спечелил финансиране по ОПАК и класирал се на 51-о място, подчерта доц. Колев.

Проектът стартира на 28 август м.г. и като изряден бенефициент до края на годината внесохме в министерството 4 междинни отчета за извършената дейност, заверени с печата на ОПАК, съобщи доцентът. Следват 8 месеца, през което време всичко върви по процедура - проектът се изпълнява успешно, а експертите на министерството нямат никакви забележки. До началото на тази година, когато ни заявиха, че нямаме право изобщо да кандидатстваме по ОПАК, защото не сме юридическо лице с нестопанска цел и трябва доброволно да се откажем от него, каза Ректорът.

Ако е имало нарушение на процедурата по кандидатстване, как тогава нашият проект е приет, одобрен, че и отличен с Грамота от министъра, възмути се доц. Колев.

За да изясним казуса изпратихме официално писмо до министър Василев с искане за спешна среща, но повече от месец нямаме никакъв отговор. До вчера, когато обявихме пресконференцията и министърът ми се обади лично, за да ме плаши с Главния прокурор, че сме подали декларация с невярно съдържание, каза Ректорът.

Нарушени са всички срокове по Закона за административно обслужване на физически и юридически лица, неглижирани са всички задължения на държавната администрация за публичност и прозрачност на процедурите по ОПАК, подчерта доц. Колев. Според него Европейския колеж по икономика и управление е висше училище с традиции и опит в управлението на проекти по европейските програми.

Досега сме реализирали успешно 11 проекта, а други 3 предстоят да се завършат през тази година, каза Виолета Чавдарова, преподавател по „Управление на проекти и евроинтеграция". За нито един от тях не сме имали проблеми с Управляващия орган, заложените дейности или признати плащания по отделните етапи, добави тя. Според Чавдарова в случая не става въпрос за възстановяване на направените разходи по изпълнението на проекта по ОПАК, а за недопустими практики на чиновническо безхаберие и злоупотреба с доверието на обществото.

Няма как иначе да си обясним факта, че експертите одобряват проекта, правят ни обучение, приемат 4 от междинните отчети, а после ни съветват да се откажем доброволно от него, подчерта Виолета Чавдарова. Недопустимо е и името на Колежа първо да се появява официално в Интернет страницата на ОПАК като успешен бенефициент, а след това да се изтрива от нея, каза тя.

Ръководството на Европейския колеж настоява за спешна проверка на Управляващия орган по ОПАК, както и за уволнение на експертите, които злоупотребяват с правилата и компроментират прилагането на Оперативна програма „Административен капацитет", обявиха от висшето училище.



Още по темата: общо новини по темата: 1
13.02.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: