Министерството на културата бави старта на обновяването на пл. "Централен"

Автор: Мария Морунова
Коментари (3)
08:55 / 15.03.2014
5124
Заданието за конкурса за нова визия на пл. "Централен" е внесено в Институт за национално и културно наследство (ИНКН) към Министерството на културата. Оттам обаче община Пловдив все още не е получила одобрение за заданието. Това заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Оттогава е стопирана цялата процедура. След като Общината получи това одобрение на заданието, ще започнат процедурите по старта на проекта.

Стоянов изрази надежда, че тази година се очаква да стартира международният конкурс за нова визия на пл. "Централен", а основният акцент в него е интегрирането на археологическите обекти около площада.

"В момента имаме налични като резултат от разкопките през годините 4-те порти на античния площад, който се намира под Пощата, имаме улица от източната страна, от западната страна също излезе част от улица, както и в северната част на площада, Одеона, търговска част от античния град, библиотеката на античен Филипопол. И всичко това трябва да бъде социализирано към съвременната инфраструктура и това да станат интересни обекти за пловдивчани и туристи. Още един акцент от туристическата карта на града и въобще от античното наследство, което имаме", коментира Стоянов.

Припомняме, че през септември миналата година общината обяви конкурса, а до 5-ти декември приемаше мнения на граждани как да се промени визията на площада. По време на 6-то издание на фестивала Sofia Architecture Week, който се състоя в Пловдив, се проведе и последното обсъждане на конкурса.


Виж коментарите (3)

Още по темата (324):
19.10.2023 Бизнесмени почерниха Пловдив, заведения на Главната и в "Капана" над
закона
11.10.2023 Заведение на Главната само осъзна грешката си
06.10.2023 Кафене загрози Главната в Пловдив. Позволи грубо погазване на Наредба
04.09.2023 Сложиха нова бариера в центъра на Пловдив
22.08.2023 Бариера ще спира безразборното влизане на коли в пешеходната част на "Отец Паисий"
13.08.2023 Пловдивчанин: Вечер е ад, шофьори си бият шамари, готови сме за
протести
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).