Меморандум за сътрудничество подписаха община Пловдив и МУ

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:54 / 07.04.2023
1857
В Световния ден на здравето 7 април кметът на Пловдив Здравко Димитров и ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева подписаха меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и МУ. На събитието присъстваха заместник-ректор по учебно-болнична координация проф. д-р Анастас Баталов, дм, и заместник-ректор по научноизследователска дейност проф. д-р Благой Маринов, дм, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"С подписването на меморандума се полагат основите на сътрудничеството между общинското здравеопазване и академичните среди. Това не е формален акт, а нещо, което отдавна искахме да се случи. Преди много години квалификацията беше планова, ежегодна, но след 2000 година системата се промени. Тези отношения са изключително важни за квалификацията и задържането на млади специалисти да останат да работят с договори в общинското здравеопазване" - каза директорът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов. 

"Не е изненадващо предложението за този меморандум. Искрено благодаря за инициирането за подписването му, тъй като инициативата дойде от общината. Медицинският университет организира много курсове за студенти и специализанти, като обучението е в две части - теоретична и практическа. В интерес на специализантите е" - каза ректорът на МУ проф. Мурджева.

"Благодаря ви като висше учебно заведение и като лекари. Няма как да си лош човек по характер, а да си добър лекар. Няма по-хуманна професия от лекарската. Цял живот учат, не знам друга професия, в която непрекъснато се усъвършенстваш. С удоволствие ще подпишем този меморандум" - заяви кметът Здравко Димитров

"Медицинският симулационен тренировъчен център е сертифициран, той е пример за добре застъпено практическо обучение във всяка област на съвременната медицина. Надяваме се да помогнем на младите специалисти" - каза проф. Маринов.

Практическото обучение на специализантите може да се извършва само в акредитирани лечебни заведения. В МУ се обучават почти 1000 специализанти от цялата страна и от чужбина, а над 30 души са в общинските болници. Самата специализация, в зависимост от специалността, е с продължителност от 3 до 5 години. По думите на проф. Мурджева, дори общопрактикуващите лекари могат да осигурят база за специализантите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Борислав Инчев: Пловдив не трябва да бъде възприеман като част от...
870 души не знаят дали ще се събудят утре
Активисти от ГЕРБ обновиха пейките в много посещаван парк в "Запа...
Читател: Пловдивският зоопарк се премести на Пазарджишко шосе
Жители на Съединение към Цвета Караянчева: "Време е отново ГЕРБ д...
Брутално задръстване на АМ "Тракия" към Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).