Майки от Пловдив успяха да реализират мечтата си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:32 / 15.04.2019
2936
Майки от Пловдив успяха да реализират мечтата си - децата им с различни интелектуални умения да започнат работа. Социалната книжарница "Надежда" в центъра на града е мястото, където младите хора, подкрепяни от своите близки и специалисти предлагат изработените от тях най-различни сувенири, картички и украшения. А работилницата, в която те работят се е превърнало в място на обединение и сплотеност на творческия дух. 

Една специална книжарница в центъра на Пловдив се превърна в работно място за 10 младежи с интелектуални затруднения и родителите им, които, заради грижите по своите деца, са напуснали пазара на труда.

Те подреждат полиците, посрещат клиентите с късметчета и широки усмивки и вече познават голяма част от книгите. Също така изработват картички и сувенири в работилничката, която "захранва" книжарницата със стока. За да се адаптират към трудовата среда, им помагат двама психолози и социален работник. 

"Беше ни доста трудно в началото, защото младежите нямат никакви умения за работа", признава Кремена Стоянова, председател на сдружение "Паралелен свят". "А родителите са загубили такива, тъй като техният биологичен часовник през цялото време е свързан единствено с децата. И реално те трябваше да преструктурират живота си".

Голямата цел на този проект е социалното приобщаване, трудовата интеграция и повече самостоятелност на младежите, към които работодателите са предубедени.

"Нашата цел е да намерим работодатели, които да им гласуват доверие, естествено с наша подкрепа и да ги вземат на истинска работа", добавя Кремена Стоянова.

Най-вълнуващ момент за работещите млади хора в работилницата е било подписването на първия им трудов договор и получаването на първата заплата.

"Когато нямахме пари и отидоха за ядене, помагам на семейството. За Великден боядисваме яйца, правя картички", доволен е Димитър Харизанов.

Всички приятели на Митко в книжарницата и работилницата участват в изработването на картички, фигурки от гипс и други украшения. И всеки прави това, в което е най-добър.

Половин година след старта на социалния проект младежите се обръщат един към друг като към добри приятели. Идват по-рано на работа, независимо от метеорологичните условия, и често остават след края на работния ден, съобщава "Канал 3". 

"Те могат да се научат на много неща, но трябва да се види кой от тях какво може, какво има нужда малко да компенсира", хвали ги Ели Пеева, организатор дейности. "Вярвам, че могат съвсем адекватно да се впишат във всеки един трудов процес."

Приходите от книжарницата са единствено за нуждите на младежите. Финансирането по проекта покрива наема на помещението и техните заплати. След края му – през месец август, обаче социалното предприятие ще трябва да се издържа единствено от собствените си приход.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).