Магията на френските шансони завладява Пловдив в края на юни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:12 / 13.06.2018
2903
Само след броени дни започва празникът на франкофонската музика в Пловдив. От 29 юни до 1 юли ще се проведе тазгодишното петнадесето юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" Пловдив 2018, организиран ежегодно от Алианс Франсез.

Международният фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за 2018 година.

Пловдив ще се превърне в един своеобразен френски остров, тъй като в рамките на фестивала "Златен ключ" се провежда и "Френската седмица" на площад "Стефан Стамболов" пред Общината, където от 25 юни до 01 юли пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да видят и тестват най-атрактивните модели френски автомобили от марката "Рено", ще могат да опитат различните видове продукти и текстури на френската козметика на Vichy & La Roche-Posay, както и представените слънцезащитните гами –Ideal Soleil и Anthelios, ще могат да получат и подаръци при представяне на касова бележка за направена покупка на слънцезащитен продукт (от аптеките в Пловдив) по време на Френската седмица. Как да се предпазим от лъчите на слънцето и други грижи за кожата, отговори на всичко това ще може да се намерят през този период на площада, а всеки един ще открие по нещо интересно и желано. Всички участници са приготвили за жителите и гостите на града много изненади и различни атракции.

Официалното откриване на Фестивала е на 29 юни от 19:30ч. Завладяваща хореография и прекрасните гласове на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат през първата вечер на сцената на ГДК "Бирис Христов". Публиката ще може да се наслади и на изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния.

Тази година акцентът пада върху откриването и представянето на невероятни млади български таланти, които пеят на френски. На откриването и на гала-вечерта, със свои изпълнения ще зарадват публиката и вече утвърдени изпълнители, чиито сценичен път у нас и в чужбина тръгна от пловдивския  фестивал и които винаги са очаквани и много аплодирани в Пловдив, като Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др.

С тазгодишното издание ке открехва завесата и към следващия фестивал през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата и вече се работи по мащабен и много медиен проект със заглавие "Тракия". Той обединява българските фолклорни традиции в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици. Колекцията ще бъде уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта през 2019 година целият акцент на участие ще бъде върху Франция, откъдето ще пристигнат и 10-тина френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажат истински френски професионализам в тази област.

На 30 юни ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в концерта участват новите призьори. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит.

Много различни специални награди са осигурени от партньорите. Една от тях  е нова малка златна монета с лика на "Богородица Троеручица“ 1/20 тройунция, с проба 999.9, като монетата е произведена по идея и поръчка на Първа инвестиционна банка.

На гала-вечерта - 01 юли, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

"Това международно песенно събитие е една от емблемите на Пловдив по света. Отговорността ни като екип е голяма, тъй като искаме да направим перфектна организация с много интересни и приятни изненади за публиката и нашите гости, така че по цял свят да се чуе за Пловдив и за България в една много положителна светлина. Над 30 доброволци от ЕГ "Иван Вазов" и ОМГ "Акад.Кирил Попов" ще ни помагат, а те безспорно са и едни от най-добрите посланици на България по света", заяви директорът на Алианс Франсез Теофана Брадинска.

Целият фестивал е под лабела "Празник на музиката" и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община, като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен.

Началният час на концертите е от 19,30ч. Заповядайте да се насладите на магията на френския шансон!

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).