МУ Пловдив реализира грандиозен проект за 23.5 млн. лева

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:26 / 14.10.2019
5398
Медицински университет - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и Институт по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" - БАН, София, реализират проект Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД), финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Водеща организация в проекта е МУ - Пловдив. Общият бюджет на проекта е 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215, 91 лв. финансиране от ЕС, Европейски фонд за регионално развитие, и 3 520 802,80 лв. национално финансиране. Срок на изпълнение на проекта е от 30 март 2018 г. до 30 ноември 2023 г.

На пресконференция в 5 аудитория на Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив бяха представени вече получилите международно признание ранни иновации на изследователския екип по проекта в сферата на нови биоматериали и биосензори. Беше съобщена и информация за изградената до момента научна инфраструктура в трите организации, участващи в проекта, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В пресконференцията участваха проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, ректор на МУ - Пловдив и член на научния екип на проекта; чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, ректор МУ - Пловдив и ръководител на проекта; проф. д-р Борис Шивачев - ИМК "Акад. Иван Костов" - БАН, член на научния борд на проекта; проф. д-р Илия Илиев - ПУ "Паисий Хилендарски", ръководител на научна група на проекта, председател на научния съвет на проекта; проф. Теменужка Йовчева - ПУ "Паисий Хилендарски", ръководител на научна група на проекта; проф. Нина Димчева - ПУ "Паисий Хилендарски", ръководител на научна група на проекта.

Проектът предвижда изграждане на Център за компетентност, насочен към ф ормиране на нова иновативна научноизследователска инфраструктура, фокусирана в една от приоритетните области за развитие на научните изследвания на национално и европейско ниво - технологии, свързани със здравето. 

Научноизследователските и иновационните дейности са в областта на персонализираната медици, с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори. Разработените иновативни методологии и алгоритми ще бъдат защитени като полезни модели или патенти с цел трансфер на технологии и последваща реализация с висока обществена полза.

Главната цел на проекта е повишаване нивото на пазарна ориентация на научноизследователската дейност в МУ-Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и ИМК-БАН чрез развитие на капацитет за съвместни научни изследвания и иновации, откриване на възможности за партньорства с бизнеса, технологично развитие на нови и значими иновации и научни продукти и интегрирането им в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики в областта на Персонализираната иновативна медицина. 

Дейността на Центъра за компетентност е в три основни направления: молекулярно-биологични методологии за приложение в персонализираната медицина и прилагане на персонализиран подход при терапията на критично болни пациенти; иновативни лекарствени носители за прицелна терапия и персонализирана медицина; биоинженерни технологии и биосензори.

В рамките на проекта ще бъдат изградени 8 специализирани лаборатории и обособени 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и др. Предвижда се реализация на 12 мащабни иновационни научно-изследователски програми, в които ще бъдат включени водещи национални и чуждестранни изследователи.

Центърът ще генерира нов опит в научните изследвания и иновации за постигане на технологични решения и научни продукти в приоритетни икономически области. Ще се натрупа опит в комерсиализация на резултатите от научните изследвания и на технологичните разработки и като краен резултат - ефективна и приложима научно-изследователска дейност в полза на икономическия растеж и повишаване качеството на живот в страната.

Към настоящия момент в МУ - Пловдив са извършени строително-ремонтни дейности за "Лаборатория за лекарство-доставящи системи и персонализирана медицина" на обща стойност 29 000 лв. В ПУ "П. Хилендарски" са извършени строително-монтажни работи за комплекс от специализирани лаборатории - експериментална база за пилотни продуктови образци и анализът им, на обща стойност 923 000 лв. В ИМК-БАН са извършени строително-монтажни дейности за "Лаборатория за физико-химично охарактеризиране на лекарствени средства" на обща стойност 60 000 лв.

До момента е доставено оборудване за новите лаборатории и системи, съответно: МУ - Пловдив - планирано оборудване за 8.06 млн. лв., доставено за 4.3 млн. лв.; ПУ "П. Хилендарски" - планирано оборудване за 6.5 млн. лв., доставено за 1.3 млн. лв.; ИМК-БАН, София - планирано оборудване за 1.4 млн. лв., доставено за 640 хил. лв.

Сключени са 51 договора по 21 процедури, като общата стойност е над 15 млн. лв. В рамките на проекта са стартирани 12 амбициозни научно-изследователски програми:

- в МУ - Пловдив: в сферата на онкологични заболявания и критично-болни пациенти и Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства; 

- в ПУ "П. Хилендарски": молекулярни биомаркери, имунобиомаркери, биокатализатори и БАВ, биополимери, биосензори;

- ИМК-БАН: Фицико-химичен контрол на иновативните лекарствени форми.

По проекта се осъществява и научна дейност. До момента МУ-Пловдив има принос към лечението на злокачествени лимфоми в детска възраст и иновативни лекарство-носители; ИМК-БАН - физикохимични моделни системи за лекарства и лекарство-носители биополимери, наночастици и техните комбинации; ПУ "П. Хилендарски" - международно признание с четири патента и защитени модели в областта на нови биоматериали и биосензори.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
07.06.2021 Президентът в ПУ: Това е огромен успех за България и българската наука
01.07.2019 Първа копка в ПУ в Пловдив
30.06.2019 Стартират строителните дейности по проект ПЕРИМЕД в ПУ
22.02.2019 Факултета по фармация в Пловдив се сдоби с нова и модерна зала
02.02.2019 Започва изграждането на Център за "Персонализирана иновативна медицина"
17.06.2018 Двама ректори представят център за персонализирана медицина в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).