МО си поиска обратно имот в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
14:25 / 24.01.2022
7989
Министерство на отбраната си е поискало обратно имот до бул. "Освобождение", на който сега е разположена кучешка площадка. Кметът на район "Източен" Иван Стоянов заяви, че за площадката е издаден акт за общинска собственост и ще се настоява да бъде запазена, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Районът е с най-малко зелена площ в града и затова администрацията е предложила в ОУП увеличаване на парковата среда, междублокови пространства и детски площадки. Райкметът припомни, че администрацията е предложила голяма част от казармите да се превърнат в парково пространство и да се свържат с "Лаута". В крайна сметка са проектирани 180 дка парк със смесена мултифункционална зона - територията за култура, училище, детска градина, спортни съоръжения и др. такива площи. 

Имотът, който МО си е поискало, е с площ от около 15 декара и администрацията на "Източен" го е предложила в ОУП за озеленяване, като в него има и кучешка площадка. Сега военните искат да се премахне терена за домашни любимци, с твърдението, че терен е техен. 

"Обадихме се да питаме за намеренията за този район, не ни отговориха. Ние твърдим, че този терен за кучешката площадка е наш, с акт за общинска собственост издаден  през 2013 г. Няма други актове. През 2016 г. е бил съставен акт за държавна собственост" - обясни Иван Стоянов.

В ОУП вместо територия за озеленяване теренът е записан като смесена мултифункционална зона. Райкметът заяви, че ще настоява този имот да се запази общински и да остане кучешката площадка.

Припомняме, че за предстоящото застрояване на въпросния терен съобщихме още през октомври. Според бъдещия ОУП там ще се строи затворен комплекс, подобен на съседния "Елит".

Сега районната администрация отново ще инициира чрез областния управител и чрез депутатите ГЕРБ-СДС да се разбере намерението на МО за терените на бившите казарми, които са с отпаднала необходимост. Припомняме, че предишната градска управа нееднократно е настоявала те да се дарят на община Пловдив. Общата площ на казармите е 550 дка. 

"Вижда се, че ако има желание от страна на държавата, ние можем да възползваме много добре. Пример е ул. "Георги Странски", която се проектира в момента, за директен излаз на бул. "Санкт Петербург"" - посочи Иван Стоянов

Районният кмет заяви, че е притеснен от заложената в Годишната програма за управление на общинска собственост продажба чрез търг на 5 имота на ул. "Варна" и ул. "Толстой", защото средствата няма да се предоставят на района. Новото предложение сега е тези терени да отпаднат от програмата и там, със средства на районната администрация, да се изгради паркова среда.

Друго важно предложение е голяма община да прехвърли на районните кметства част от дейностите по ремонт на улиците. 

Цялото изявление на Иван Стоянов гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).