Луксозен комплекс строят край северния бряг на река Марица в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:59 / 16.04.2007
4570
Започва изграждането на нов луксозен жилищен комплекс с 87 апартамента и офисно-търговска част покрай северния бряг на река Марица, между мостовете на бул. „В. Априлов" и „Герджика" в Пловдив. Тридекаровият парцел е ъглов, с лице на бул. „Марица-север" от юг и на ул. „Тимок" от изток. Инвеститор и изпълнител на обекта е строителна компания „Коев" ООД. Проектът e на архитектурно бюро „Проарх" с водещи проектанти арх. Едвард Христов и арх. Маргарита Христова.

Новостроящата се сграда е с дву-, шест-, седем- и осеметажно застрояване и подземно ниво. Сградата е с разгъната застроена площ 7899 кв.м и е разделена на три секции от дилатационни фуги.

На сутеренно ниво са проектирани складови помещения към апартаментите, подземни гаражи и паркоместа, машинни помещения към асансьорите. В секция А са разположени 11 гаражни клетки на север, към вътрешна обслужваща улица, до която се достига по рампа с вход от бул. „Марица-север" и още пет гаража към подземната улица от изток. С две стълбищни клетки се осъществява връзката между складовете и апартаментите на жилищните етажи. В секция Б са ситуирани 18 гаражни клетки и складови помещения към апартаментите на по-горните жилищни нива, а в секция С - осем паркоместа и стълба за бърза евакуация на ниво терен.

На първия приземен етаж са оформени търговски обекти и гаражи, както и входовете към жилищните етажи на трите секции. В секция А са предвидени седем магазина за промишлени стоки с входове от юг, югоизток и изток и пет гаражни клетки. Това тяло е решено с два входа, всеки със самостоятелна стълбищна клетка и асансьор. Предвиден е и отделен вход от изток със стълбищна клетка за обслужване на офисите на втория етаж.

В секция Б (кота -0.30 м) са проектирани шест магазина за промишлени стоки с входове от изток, североизток и седем гаражни клетки. Достъпът към жилищните етажи е от запад, през вътрешния двор. Вертикалната комуникация се състои от стълбищна клетка и един асансьор. В тази секция също има предвиден отделен вход (от ул. „Тимок") за офисите, разположени на втория етаж. В тяло С, на ниво терен, са обособени 8 паркоместа.

На втория етаж в секция А са оформени три жилища и едно ателие и самостоятелна офисна част с пет офиса с площ от 31.26 кв.м до 83.42 кв.м, както и два стоматологични кабинета. В секция Б на кота +3.20 м са проектирани 4 двустайни апартамента с тераси и 6 офиса с площ от 62.12 кв.м до 102.59 кв.м.

Следващите шест етажа в секции А и Б са изцяло жилищни. Апартаментите са с различни квадратури, с една, две или три спални и еднопространствени дневни с тераса, трапезария и готварна.

Архитектурният силует на сградата е силно раздвижен. Използвайки малко на брой архитектурни елементи, проектантите успяват да постигнат обемно разнообразие и пластичност на образа. Във вътрешното пространство на парцела е оформен богато озеленен двор.

Избраната конструктивна система на сградата е монолитна, безгредова със стоманобетонови основи, плочи, колони и шайби. Външните зидове са тухлени, а вътрешните стени се изпълняват с газобетонни блокчета YTONG. Стълбите, свързващи отделните етажи, са монолитни, стоманобетонови с директно осветление и вентилация. Те са решени с окачена фасада. Предвижда се цветна алуминиева дограма за апартаментите.

Първите две нива на сградата по бул. „Марица-север" са оформени екстериорно с керамична вентилируема окачена фасада. Нагоре е предвидена топлоизолационна система с финална минерална мазилка на „Капарол". Покривът на ниското тяло е превърнат в използваема озеленена тераса. Високетажните секции са решени с плосък покрив, топло- и хидроизолиран с чешка мембрана и ефектни френски куполи за осветление на мансардното ниво. Предвидени са алуминиеви парапети на тераси и стълбища, гранитни стъпала и первази по прозорци. Сградата ще има централно топлоснабдяване от ТЕЦ. Пусковият срок е април 2008 г. Информацията е на вестник "Строителство Градът".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).