 © |  | Лозари и винари в Пловдивско трудно ще се разберат за цената на мавруда - най-високо ценения стар български винен сорт, уточнява изданието. С изкупна цена - 60 ст. за килограм започва прибирането на реколтата, но когато гроздето е качествено и е брано в касетки. Иначе винпромите, с изключение на Асеновградския, дават по 45 ст. и това кара хората да си прибират набраното грозде по домовете и да го продават на търговците, които държат на качествена суровина, уточни кметът на Брестник Георги Козов, цитиран от всекидневника. Местното звено на Агенцията по лозата и виното в края на миналата седмица е подписало разрешение за 6еритбата на мавруд в общините Асеновград, Пловдив и "Родопи", съобщи неговата шефка Антоанета Бакалова. Около 5000 декара е истинският мавруд в Родопската яка. През почивните дни масово се дообираха и последните количества от мерло и каберне.
Източник: в. "Труд - Пловдив" |