ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лилия Недева, коалиция "Заедно": Служебният министър на финансите иска да срине застрахователния сектор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:32 / 16.03.2023Коментари (0)2393
©
"Застрахователният сектор е може би най-стабилният в България, не е претърпявал сериозни сътресения, с едно или две изключения“ – заяви финансистът Лилия Недева, водач на листата на Коалиция "Заедно“ в Пловдив град за изборите на 2 април 2023 г.

Служебният министър на финансите Росица Велкова вчера съобщи, че в петък за обществено обсъждане ще бъдат пуснати промени в Кодекса за застраховането, които бяха предложени от работна група към бюджетната комисия в предишното 48 Народно събрание. Тези промени не бяха подкрепени от парламента именно заради опасенията, че може да доведат до поскъпване на задължителната застраховка поради отваряне широко вратата за източване на българските застрахователни компании от недобросъвестни чуждестранни кореспонденти.

Ако се приеме законопроектът на Министерството на финансите това ще доведе до вдигане на Гражданската отговорност за шофьорите, смята Лилия Недева. Тя припомни, че е внесла законопроект, който е бил подкрепен от всички заинтересовани лица - НББАЗ, Агенцията на пострадалите при катастрофи и ССИ. "Това са реално заинтересованите страни по казуса, а именно - българските застрахователи. Председателят на Комисията по икономически политики и иновации покани КРИБ и други работодателски организации, но те нямат пряко на касателство по този законопроект“, уточни икономистката.

Недева обясни защо е важно застрахователният сектор да остане стабилен:

"Застрахователният, банковият и финансов сектор са като скачени съдове. Ако се разклати единият, то неминуемо повлича със себе си и другия, защото банките и финансовите институции, застраховат своите рискове – обезпечения, дългове, акции и облигации. Ако българският застрахователен бранш бъде разклатен с един недообмислен закон като вече споменатия, то това би могло да доведе до източване на ресурсите на застрахователните компании, оттам до фалити и невъзможност за изплащане на застрахователните обезщетения както към физически, така и към юридически лица, а в това число влизат и банките. Чуждестранните застрахователни компании много лесно могат временно да оттеглят лицензите си от българския застрахователен пазар и да се върнат отново в едни по- добри и стабилни времена, но българските застрахователни компании нямат такъв избор.

И тук е много важно да се разбере, че ако се позволи дестабилизация на застрахователния сектор, то той ще повлече и банковия и фанансов сектор. Застрахователният сектор е един от основните стълбове на финансовата система в България. Освен, че в него са заети стотици хиляди работещи, той генерира и голяма част от БВП на държавата. Дестабилизирането му би довело неминуемо до финансово-икономическа криза и до още по-малки шансове за влизането ни в Еврозоната.

В момента в съседна Румъния най-голямото подразделение на дъщерната холдингова застрахователна група "Евроинс" алармира за организирана атака срещу дружеството с цел бързо изземване на активите на компанията, което обаче неминуемо ще доведе до ликвидна криза в сектора със значителни последици. Тази финансова дестабилизация може да се пренесе към България и да повлияе негативно на членството й и това на Румъния в Шенгенското пространство, както и на влизането на България в еврозоната.

Така, че на въпроса кой има интерес да разбие застрахователния бранш – отговорът явно няма да обхваща само България, а и региона като цяло. Ние, като отговорни политици, следва да не допуснем това да се случи с приемането на необмислени закони, от които в частност Кодекса за застраховането, няма и нужда.“.

Коалиция "Заедно“ е с № 8 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове са престъпления.


https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37

https://www.facebook.com/koaliciazaedno


Още по темата: общо новини по темата: 813
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
13.05.2023 »
09.05.2023 »
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: