Лидия от Руската гимназия в Пловдив попадна в световния Топ 10

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
14:46 / 01.12.2014
28282
Бивши и настоящи ученици от
ЕГ "Иван Вазов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
17-годишна ученичка от Пловдив попадна в призовата десетка по руски език в света. Признанието за Лидия Иванова от ЕГ "Иван Вазов" дойде от международния конкурс, организиран от фонд "Руский мир", който подпомага изучаването на руския език в различни краища на планетата. 

Единадесетокласничката пребори 3000 участници и се класира за финалите в Сочи. Там се провежда ежегодната асамблея, на която се събира елитът на русистиката в света, и Лидия бе наградена с диплома, таблет и енциклопедия на музея "Пушкин".

Пловдивчанката и неин връстник от Сърбия са единствените в топ 10, за които руският не е майчин език, което прави завоеванието им още по-значимо.

"Великое руское слово" е темата, по която участниците от цял свят трябвало да пишат съчинения. Естествено, на езика на Пушкин. В есето си Лидия разказва своята лична история как руският се превръща за нея във велик език.

"Ако трябва да съм честна, дойдох в гимназията заради испанския, руски не ми се учеше особено. В 9 клас не си давах особени усилия, знаех как да се представям, да си поискам нещо и да чета. Всичко се промени миналото лято, когато се запознах с едно момче на морето и се влюбихме. 

Английският му беше много слаб, така се единствената възможност за комуникация се оказа руският. Той беше руснак. Така постепенно се влюбих в руската култура, литература и история. Като се прибрах вкъщи, минах сама цялата руска граматика , участвах в олимпиада по езика и се класирах за националния кръг. Започнах да чета в оригинал стиховете на Пушкин", разказва предисторията Лидия. 

Разстоянието си казало думата и от голямата любов вече е останало добро приятелство. Но страстта към руския не изчезва и мечтата на 17-годишното момиче е да учи биохимия в Санкт Петербург.

След като името на Лидия попада в списъка на победителите, тя получава покана за участие в асамблеята в Сочи, където трябвало да презентира есето си пред журито и да участва в дискусия за промените в съвременния руски език.

"Преживяването си струваше. Настаниха ни в 4-звезден хотел, разгледахме олимпийското градче, видях пистата на Формула 1, запознах се с ректора на университета в Санкт Петербург, където искам да уча", щастлива е Лидия, ученичка на преподавателя Браминир Филипов.



Източник: u4avplovdiv.com

Виж коментарите (30)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).