Лекари от Пловдив влизат при бежанците в Харманли

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:52 / 01.12.2016
3624
От 5 до 9 декември лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" отново ще извършва прегледи в Центъра за чужденци в Харманли. В екипа, който ще работи там, са включени лекари от различни медицински специалности - "Паразитология", "Инфекциозни болести" и "Дерматология".

Скринингът, който ще извършат служителите на УМБАЛ "Свети Георги", е част от графика на Министерството на здравеопазването, в който в различни периоди лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в Центъра за чужденци в Харманли.

Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница "Свети Георги" посети лагера и в продължение на два дни беше направен скрининг на над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

Лекарите, работили на терен, бяха д-р Балтаджиев, инфекционист, д-р Тодоров със специалоности "Инфекциозни болести" и "Вътрешни болести", д-р Албена Марашлиева, паразитолог и ръководител на сектор "Паразитология" в Клиниката по инфекциозни болести, и д-р Благоев, паразитолог, който в момента подготвя и втора специалност - "Паразитология".

Последният е и с 20-годишен стаж както в Клиниката по инфекциозни болести, както и като преподавател в Медицински университет - Пловдив.

За периода 2015 г. и 2016 г. до днешна дата в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.

През 2015 г. с малария са приети 4-ма пациенти - трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през 2015 г. - през януари месец. Той е бил от Центъра за чуждениц в Харманли.  

През настоящата година до момента са приети и лекувани 9 души с малария - 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях български гражданин.


Виж коментарите (0)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).