Крепостните стени на Небет тепе бутат "Рахат тепе"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
15:00 / 10.11.2010
15741
Нови археологически разкопки на Небет тепе ще търсят ценни находки на мястото на сегашното заведение "Рахат тепе", съобщи и. д. кметът Александър Долев пред репортер на Plovdiv24.bg.

"Ще започнем проучванията веднага, ако спечелим 6-те милиона лева с нашия голям проект за туристически атракции. Върху втория и третия етап от проекта за  Небет тепе работи арх. Румяна Пройкова", обясни той.

След като на последната общинска сесия бе гласувана замяната на парче земя с Арменското църковно настоятелство, първият етап от работата по тепето започна днес с аварийно почистване от избуялата растителност и дърветата, чиито корени рушат крепостните стени.

"Хвърлили сме тук близо 50 души от чистотата и озеленяването, за десетина дни ще приключим", увери директорът на "Чистота" Радослав Кошински.

Във фирмата има специално звено, което чисти археологическите обекти в града, но силите за изсичането на поникналите по тях храсти и дървета стигат за веднъж годишно. Пак хората на Кошински ще чистят изчистените веднъж вече графити от стените и скалите на една от най-древните европейски крепости. "Ако не се сложи охрана, няма как да се преборим с графитаджиите", скептично се произнесе той.

"Една от първите ни задачи ще е точно охраната. В първия етап от проекта, за който разполагаме с 440 хил. лв. от бюджета, освен аварийно укрепване на стените, е включено монтиране на ограда, поставяне на пейки и осветление", успокои Долев.

Тъй като за тези дейности трябвало да се обяви обществена поръчка, за което би отишло време, от общината спешно проучват не е ли възможно да се избере изпълнител сред три оферти.    

Всичко, което започва да се прави сега, е подготовка в очакване на големите пари от проекта, а той трябва да готов до 14 януари догодина. Крайната цел е поне частично доизграждане на крепостните стени, за да добие всеки посетител представа какво е било укреплението.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Разчистиха боклуците от Небет тепе

Виж коментарите (18)

Още по темата (135):
09.05.2024 В община Пловдив все още не е постъпило окончателно становище от НИНКН за оградата на Небет тепе
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
Още новини от Новини от Пловдив:
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).