Корабчета по Марица? Имало е!

Автор: Диана Бикова
Коментари (6)
09:17 / 19.02.2022
21608
Темата за непълноценното използване на река Марица периодично изскача в публичното пространство. Някои с носталгия си спомнят времената, когато са затваряни шлюзовете и във водата са пускани туристически корабчета и лодки. Затова не е чудно, че в социалните мрежи циркулира интересна снимка на пълноводната река Марица. Фотографията най-вероятно е правена през 1972-1975 година. Заснет е кеят пред Водната палата и няколко туристически корабчета и лодки, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Не е Париж, а Пловдив, когато р. Марица е била река." - това е лаконичният текст към снимката. Темата предизвика дискусия "за" и "против" пълноводната река Марица.

"Тогава имаше и тополи ... и след това се напълниха мазетата на първите блокове и къщи и 5 години поред миришеше на тиня" - коментира паметлив пловдивчанин. 

Друг допълва: "И аз така знам - че заради наводнените мазета, са спуснали шлюзовете завинаги. Друго щеше да е пълна до горе, както по време на соца. Все си мисля, че има начин да се избегнат наводнените мазета. Ако трябва цялата ще се бетонира, където мина през града. Това е национално богатство."

Но е опониран с думите: "Кое, бетонираната Марица ли ще е национално богатство...? Аз мисля, че 12 семейства диви патенца, които гнездят там и десетки други видове водолюбиви птици са национално богатство. Бетонирана вода от Марица си имаме, казва се Гребен канал."

Хората припомнят, че пълноводието се е получавало, когато са затваряни шлюзовете по време на панаира. "Изглеждаше много хубаво, но нанесе непоправими щети на реката! Една от причините за това как изглежда реката в момента, ужасяващо!" - казва пловдивчанин.

Друг допълва, че причина за ужасяващото състояние на Марица не са бентовете, а  безконтролният добив на инертни материали от реката. "Наводнените мазета са от лоша канализация и хидроизолация", твърди той.

Виж коментарите (6)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).