Концесионер еклсплоатира кариерата край Белащица, без да има право

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
21:09 / 04.07.2019
9064
От години продължават протестите на шест села от Родопската яка срещу каменната кариера "Белащица“, която унищожава природата и трови хората. Най-засегнати са пловдивските села Белащица, Цар Калоян, Брани поле, Брестник, Марково, Гълъбово.

"Живеем в облаци прах, къщите ни се напукват от постоянните взривове, природата се унищожава, децата ни боледуват“, това са накратко причините, заради които местните са против кариерата. През последните години се наблюдава увеличение на респираторните заболявания в района вследствие на замърсяванията.

По данни на "Екогласност“ дейностите, свързани с добиване на подземни богатства застрашават източниците на питейна вода и грубо увреждат планината. Ландшафтът в тази част от Родопите се унищожава, силно засегнат е връх Калоян, който постоянно се руши и може да изчезне.

Сериозно пострадал от взривовете и работата по кариерата е и манастир "Св. Георги", който е на близо 1000 години и представлява значима културно-историческа ценност. Хората от шестте пловдивски села настояват кариерата да бъде затворена след изтичане на концесионните договори съответно през 2021 и 2023 г.

Въпреки протестите и сигналите до различни институции, "Холсим“ продължава активно да експлоатира кариерата. Нещо повече, при направена проверка се установява, че дружеството е извършило дейности в терен, за който няма концесия, съобщиха от "Екогласност“.

Заради установеното нарушение, през май тази година Министерството на енергетиката глобява "Холсим“ с 50 000 лева. Според представители на "Екогласност“ освен на административно наказание, концесионерът подлежи и на наказателна отговорност, тъй като съгласно чл. 240 а от НК извършването на добив на подземни богатства без предоставена концесия е инкриминирано деяние и подлежи на наказателно преследване.

Препоръката към Министерството на енергетиката е да се изготви обстойна оценка на размерите на вредите, нанесени на държавата от страна на "Холсим“. Пред вид факта, че по закон природните ни богатства са изключителна държавна собственост, то добивът им без концесия може да се окачестви като "кражба на държавна собственост“, смятат от "Екогласност“.

Виж коментарите (1)

Още по темата (126):
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
14.02.2023 Отново проверки на кариерите над Белащица! МЕ не установи нарушения
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).