"Книжовен паметник за Пловдив" напълни зала "Съединение"

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
14:35 / 19.12.2019
3245
Представянето на книгата "Книжовен паметник за Пловдив", която Фондация "Балкански културен форум" издаде, напълни зала "Съединение" на Регионалния исторически музей. 14-та книга, която нашата фондация издаде, е книга за Пловдив и неговата история от древността до Възраждането и е един своебразен исторически сборник, изцяло изготвен на база на исторически документи, заяви в началото инж. Любозар Фратев, председател на фондацията. Той изказа искрени благодарности на наследниците на  Кирила Възвъзова-Каратеодорова, които са дали разрешение авторите на книгата да използват нейния научен труд "Непресъхващи извори“, които също бяха дошли специално за представянето.

Водили сме се от идеята да покажем на хората, които обичат миналото, документите, по които те могат да направят реконструкция на миналото. Така се получи една пълна антология на писаното за Пловдив от Античността до края на 19 в., сподели още инж. Фратев. Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков също бе на представянето на книга, а сред гостите на събитието бяха още кметът на район "Централен" Георги Стаменов, председателят на Фондация "Христо Ботьов, Боян Ботьов, директорът на национална библотека "Иван Вазов" Димитър Минев, както и целият колектив, който е участвал в създаването на книгата.

Вечерта започна с химна на Пловдив в изпълнение на студенти от АМТИИ,а ученици от Националната гимназия за сценични и екранни кадри Пловдив зачетоха няколко текста от книгата. Директорът на историческия музей д-р. Шивачев, който е участвал в изготвянето на книгата, обясни пред публиката целия процес по изготвянето на книгата, отбелязвайки че "Книжовен паметник за Пловдив" има своите научни достойнства, тъй като са използвани много документи и исторически извори за написавнето й.

Книгата е структурирана в три раздела – "Древност“, Средновековие“ и "Ново време“. Оформител на книгата е художникът Костадин Отонов, а редакцията на текстовете е на д-р Стефан Шивачев – директор на Историческия музей и на Данаил Георгиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).