Кметът на "Тракия" се опасява, че районът може да стане пренаселен

Автор: Диана Бикова
Коментари (16)
09:40 / 03.01.2022
12943
В началото на 2022 г. Общият устройствен план на Пловдив трябва да бъде представен пред гражданите, за да знаят хората какви са намеренията на община Пловдив за развитието на града – къде ще има зелена зона и къде ще има свободни парцели за застрояване. Това заяви в интервю за Plovdiv24.bg кметът на район "Тракия“ Костадин Димитров.

През последните две години Димитров и екипът му активно се борили против застрояване там, където хората не желаят. Кметът припомни, че всяка вечер в продължение на седмица е бил сред живущите в микрорайон А-10. "Посрещаха ме с лозунги и плакати, изпращаха ме с цветя, защото застанах на тяхна страна. Така си навлякохме врагове, но мисля, че гражданите трябва да са доволни от позицията ни като администрация“, каза той и увери, че винаги, когато е в правомощията на районното кметство да каже "не“, казва "не“. Според кмета, градът трябва да се развива в периферията и по-малко в самите квартали.

Димитров се опасява, че "Тракия“ може да стане пренаселен, което показва липсата на места за паркиране. Най-честият проблем, поставян в приемната му, е желанието на гражданите да си платят, за да паркират пред дома си. Равносметката му показва, че през 2020 г. са поставени 1000 скоби за платено паркиране, през 2021 г. още 300. Надява се тази година Общинският съвет да одобри акумулираните средства да остават в районната администрация, както беше преди с постъпленията от гаражите, които се инвестираха в инфраструктурата. Кметството е изготвило проект за 7-етажен паркинг за 700 автомобила и, ако има възможност за финансиране, трябва непременно да се реализира, тъй като това е възможност за Община Пловдив да акумулира средства.

"Тракия“ става все по-привлекателна зона за строителство. Още от началото на работата си, Димитров си е поставил за цел да изисква от инвеститорите да направят стъпка повече от предварително планираното. Така е и в новия комплекс срещу кметството, където е постигната договорка за нова детска ясла. Така ще се финализира проблема с липсата на места в заведенията за деца до 3 години.

Разширението на парк "Лаута“ е приключено и зоната се превърна в предпочитано място за спорт и отдих. Барбекютата, които няколко пъти стават жертва на вандали, бяха разбити през ноември, но месец по-късно са възстановени с дарения, за което кметът отправи специални благодарности към благодетелите. Разказа обаче и неприятна история, случила се пред очите му – докато довършвали последните детайли от възстановяването на барбекютата, момичета запалили масата в близката беседка, а на въпрос защо го правят тийнейджърките не могли да отговорят. Димитров е категоричен, че за опазването на общинско имущество трябва да са активни не само институциите, а и гражданите.

В "Тракия“ има най-много площадки за домашни любимци, като всички са дарения. През 2021 г. районната администрация продължи политиката си да засажда по 1000 нови дръвчета годишно. Костадин Димитров казва, че винаги е приемал своята работа не само като инфраструктурни промени на квартала, а и като промяна на мисленето. Искрено се радва, че тракийци вече са придобили самочувствие на успешни граждани.

Сред добрите инициативи кметът открои акцията в парк "2019“ за пейки с послания и раздаването на дръвчета от Гората.бг. "Нищо не ни липсва в "Тракия“. Познати споделят, че съжаляват, че са се преместили от района“ – споделя кметът. В интервюто изброява десетки събития, в които са участвали жители не само от района, а и от целия град. Сред тях е народният събор в парк "Лаута“, който се превърна в любима и чакана от пловдивчани атракция.

Малко са нещата, които Костадин Димитров и екипът му не са успели да свършат от планираното. Кметът, който по принцип е супер пестелив на обещания, заяви, че през новата година ще бъдат направени. Един от акцентите през 2022 г. ще бъде разширението на дейността на електронната администрация. "При положение, че има толкова много електронни устройства около нас, не е редно да изоставаме в електронното обслужване“, аргументира се той.

Цялото интервю с Костадин Димитров гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (16)

Още по темата (17):
04.01.2022 Кметът на "Южен": Ако не се помисли предварително, някои хора ще трябва да се прибират с хеликоптери
03.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през декември
02.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през ноември
01.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през октомври!
01.01.2022 Кметът на "Западен": През 2021 г. завършихме важни проекти. Трябва да реализираме идеята за втори гребен канал
31.12.2021 Кметът: Отиващата си 2021-а беше успешна за пловдивчани
Още новини от Новини от Пловдив:
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).