Кметът на "Източен" и представители на детски градини на образователен обмен в Гърция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:28 / 10.05.2016
4495
Кметът на район "Източен" Николай Чунчуков поведе група педагози от детските градини на образователен обмен в Гърция, където всички се запознаха с образователната система в южната ни съседка и приложението на европейските проекти в тях. 

В община Катерини лично зам.-кметът по образование Теодорос Павлидис посрещна групата, сред която бяха и Милка Добрикова, заместник-кмет и Стефка Симеонова - експерт "Образование", в началото на града и екскортира българските си колеги до Втора детска градина, където целият екип и общинската администрация в лицето на Нана Папамихаил и Христосомос Кирдиандис посрещнаха сърдечно и в типично гръцко гостоприемство своите колеги. 
 
Сред най-обсъжданите проблеми в дискусията бяха образователните системи, финансирането на дейностите, материалната база и усвояването и реализирането на европейските проекти, тъй като гръцката страна усвоява доста европейски средства за предучилищното си образование. 

Интересът към срещата с българските колеги беше огромен и това обясни присъствието на всички работещи в детския комплекс от ясла и градина, независимо, че за тях денят беше част от Великденска ваканция. 
 
Не е тайна, че именно в Пловдив се дипломират една голяма част от бъдещите предучилищни педагози от Гърция, които после работят в родината си. Българските гости разгледаха цялата градина и останаха впечатлени от много неща: прекрасен образователен интериор-дело на педагозите, наличие на много резултати от творчески дейности на децата, използване на природни материали; икони на Богородица във всяка занималня, отсъствие на легла за следобеден сън, който е по желание на децата, големи веранди за игри на открито и др. 

Изненада беше и задължителна лятна ваканция за детските градини, които остават затворени за ремонти и други дейности. 
 
Домакините впечатлиха с подаръци- рисунки и творби от децата, а всеки гост получи специален медал на община Катерини. На кмета на район "Източен" Николай Чунчуков беше връчен почетен плакет със символично пожелание за бъдещи съвместни контакти и прояви.

Районният кмет и екипът му отправиха специална покана към домакините си за посещение в Пловдив и детски градини на "Източен", като специално беше обърнато внимание на откриването на най-новата градина - ЦДГ "Чайка" през есента. 

В тази връзка Чунчуков разказа, че това е една от малкото градини в България, която се строи по индивидуален проект, а не по адаптиран типов.

"Надявам се скоро да можем да ви върнем гостоприемството и да ви покажем доста неща при нас в детските градини, а и кафето в Пловдив е много хубаво", каза на изпроводяк кметът на "Източен".

По време на образователния обмен Николай Чунчуков се беше погрижил да запознае директорите и учителите от района с новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и електронната ИСУН, за да могат градините да кандидатстват като бенефициенти с проектни предложения по отворените схеми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
Туристи оставиха близо 9 млн. лв. в Пловдив
Дъждовно и облачно ще е времето днес в Пловдив
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).