Кметът и гръцкият консул си стиснаха ръцете на Националния празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:21 / 03.03.2010
3122
"Изненада ме реакцията на гръцкия консул заради билбордовете, с които честитя Националния празник на пловдивчани. По-скоро може би трябваше да реагира турският му колега, защото по онова време, когато е била обявена Санстефанска България, отразените на картата територии са били част от Османската империя. Тогава Гърция е стигала едва до Тесалия. Винаги съм приемал чуждите дипломати в Пловдив, но когато той постави въпроса бях в София и нямаше как да се телепортирам на мига."

Това е първият коментар на кмета Славчо Атанасов по повод най-актуалната тема през последната седмица - кметските билбордове със Санстефанска България. Много позиции от различни посоки се чуха по въпроса, но кметът отсъстваше по това време и за пръв път изказа мнението си на днешния Национален празник, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според него няма място за сърдене и обиди, защото на 3 март България се е освободила от петвековното турско робство чрез Санстефанския мирен договор и това е неоспорим исторически факт.

"Нямаме никакви териториални претенции, вече сме част от Европейския съюз и живеем в 21 век, но и в 23 век даже трябва да тачим, уважаваме и обичаме България и такава, каквато я виждаме по билбордовете", убеден е кметът.

На започналия преди броени минути тържествен молебен в църквата "Света Богородица", където са събрани почти всички политици и много граждани, дойде и гръцкият консул Николаос Пиперигос. Той поздрави кметът с Националния празник. Славчо Атанасов се опита да му обясни защо не трябва да се сърди, дълъг разговор не се случи, а на журналистически въпрос консулът отговори, че е дошъл, за да изкаже на празника уважението си към българския братски православен народ.

Виж коментарите (6)

Още по темата (6):
02.03.2010 ВМРО даде гръцкия консул за пример на българските дипломати
01.03.2010 Илко Илиев: Да се обиждаме ли на Гърция, че са нарекли улици на Василий Българоубиец?
01.03.2010 ВМРО няма да сваля билбордовете със Санстефанска България
26.02.2010 ВМРО: На кого му пречи 3 март?
26.02.2010 Слави Георгиев от ВМРО: Почитаме историческите реалности каквито са били на 3 март 1878 г.
26.02.2010 Кметските билбордове с ВМРО на път да ни скарат с Гърция
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).