Кметът дава старт на археологически сезон 2013, очакват се нови открития

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:20 / 01.04.2013
3142
Утре кметът Иван Тотев ще даде старт на археологическите разкопки до Цар Симеоновата градина, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщи на брифинг самият градоначалник.

Както Plovdiv24.bg първи писа, разкопките пред Пощата ще бъдат разширени с близо 600 кв.м, а към екипа от 6 археолози, работещи на мястото, ще се включат още 2-ма. 

Обектът се разширява на изток и на север, като на изток ще стигне до пешеходната зона, а на север ще навлезе малко в зелените площи на Цар Симеоновата градина, потвърди зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

"Очакваме да се открие по-голяма част от втората улица, водела до западните порти на площада, което е и основната цел на разкопките. Освен това предвиждаме и разкриването на основната улица, водела до входа, още една част от античните магазини и евентуално колонадата на изток, която е под въпрос, тъй като по-голямата й част попада под пешеходната зона на Центъра", разказа преди време пред репортера ни зам.-кметът Стефан Стоянов

И тази година, както и миналата, освен археолози, на разкопките ще работят и хората, наети от Бюрото по труда по програмите за временна заетост.

Със заделените в бюджета за тази година 400 000 лв. за археологически разкопки, които са два пъти повече от средствата, предвидени за целта в миналогодишния бюджет, Община Пловдив се надява да приключи обекта пред Централна поща и да довърши Одеона.

Намерението на управата на града в лицето на Тотев е проектиране и изграждане на Форума така, че обектът да бъде готов да приема посетители и туристи, по подобие на Римския стадион. Паралелно с това археологическите разкопки ще бъдат продължени, за да се стигне и до свързване на Одеона с Централния площад и Западните пропилеи.

По думите на градоначалника така ще се върне естествената връзка между двата обекта във вариант, в който е била преди 2000 години, и отново напомни, че пловдивчани трябва да бъдем изключително горди с археологическите находки, които се откриват на територията на града ни.

През тази година се предвижда и проучване на Тракийска могила в близост до Пловдив, както и една от същите могили в район "Южен". За осъществяването на замисъла са предвидени 50 000 лв., които са част от общата сума от 400 000 лв.

Очаква се през 2013-а да стартира и реконструкцията на Площада, когато трябва да започне и подмяната на хидроизолацията на подлеза на ул. "Гладстон". Туристическият информационен център най-вероятно ще си остане на същото място и няма да бъде премахнат, друг такъв ще се ситуира на Римския стадион.


Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).