Кметът: Проектът "Въча" трябва да стане национален

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 23.06.2011
2773
"Проектът "Въча" е най-големият проект за Пловдив и областта и той трябва задължително да стане национален", заяви днес кметът Славчо Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Стана ясно, че идеята е обединила становищата на кметът и на областният управител на града Иван Тотев. Утре, в 14:00 часа, както вече писахме, те имат среща с министъра на благоустройството Росен Пленвелиев, на която ще изложат своята категорична позиция по този въпрос.

Градоначалникът сподели впечатленията си от срещата в областна администрация, на която идейният проект за "Въча" беше представен пред Експертен съвет в състав от 50 души. На заседанието, което и в момента тече, трябва да бъде избран вариант, по който ще се разработи техническия проект.

"Обсъждането е много конструктивно. Ако обектът не стане национален, както го чакаме от 1974 г., така ще го почакаме още 50-на години", заяви още кметът и допълни: "Истината е, че средствата за неговото финансиране са огромни, тъй като близо 300 млн. лв. не са по силите дори на българската държава, тъй като "Въча" водоснабдява 750 000-ното население, освен на Пловдив и на Кричим, Стамболийски, Перущица, Куклен и община "Родопи". 

Атанасов припомни схемата за финансиране на каскада "Въча", която е разработило предишното правителство. Според нея, 45 млн. лв е трябвало да се осигурят от държавния бюджет, 120 млн. лв. от европейски фондове и 150 млн. лв. ВиК е трябвало да тегли като заем,  който е трябвало да се изплаща от таксите за вода, които дружеството събира от своите абонати.

Кметът поясни, че въпросът с обявяването на обекта за национален, не е само в смяната на думата (б.а. национален).

"Ако стане национален, грубо казано няма мърдане от тук нататък, т.е. независимо от смяната на правителствата, "Въча" ще се води стратегически-приоритетен обект за държавата и в този смисъл, усвояването на европейски пари става много по-лесно. Освен това, осигуряването на средства от държавния бюджет става гарантирано", допълни още той. Не на последно място, кметът  изреди и друга съществена причина: дружество ВиК е държавно и действащото правителството може да го задължи да тегли кредит за реализацията на проекта.


Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).