ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кмет и архитекти обсъдиха разкопаването на площада пред Пощата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 05.04.2012Коментари (28)11494
©
Сериозните археологически и културни стойности, с които разполага Пловдив, са една от причини за изготвянето на бъдещата Наредба за естетизация на части от града, попадащи в защитена зона - групови паметници на културата. Това стана ясно по време на работна среща между кмета инж. Иван Тотев и ръководството на архитектурната гилдия в Пловдив, инициирана от председателя на ОбС арх. Илко Николов

"Ако искаме Главната да придобие един по-приветлив вид, е необходимо да бъде направена тази стъпка", заяви арх. Николов. Кметът Тотев от своя страна обясни, че след като самата наредба бъде изготвена, тя ще бъде представена на архитектите, които да кажат и своето експертно мнение, и ако се наложи - да бъдат внесени корекции.

По време на срещата стана ясно още, че общината работи по разработването на т.нар банка за инвестиционни проекти. Кметът Тотев обясни, че по същество това представлява един публичен регистър, в който ще бъдат поместени какви и кои са свободните терени, за какво се планира да се използват, при какви условия и цени. Така инвеститорите предварително ще са информирани, сподели Тотев. Всички присъстващи на срещата се обединиха около тезата, че това ще бъде пример и за останалите български общини, но е необходим сериозен контрол.

Бяха коментирани и появилите се в медийното пространство конфликтни точки по повод бъдещото разкопаване на площада пред Пощата. Архитектите изразиха готовност да оказват съдействие на местната власт за изготвяне на планово задание за конкурс, касаещ тази изключително важна за града територия. Не искаме да бъдем изолирани от събитията в града, а когато има необходимост - да се използва експертният ни потенциал, заявиха те.

Кметът Тотев и арх. Николов изразиха готовност да работят с архитектите в името на обществения интерес, като затова в бъдеще подобни работни срещи с представители на архитектурната колегия на града ще бъдат ежемесечни.


Още по темата: общо новини по темата: 266
22.02.2024 »
24.09.2023 »
18.06.2023 »
29.04.2023 »
04.07.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Мен ако питат първо ще срутя изцяло сградата на пощата и тогава фронт за разкопки колко искаш под открито небе..Да не говоря какво става, ако всичко, което е под същата тая поща и площад централен се върже с тунел /или с добре премислен надлез под /над/ булеварда с разкопките северно от католическата църква. Съчетано с извисяващия се над всичко това Античен театър при подходящо осветление, водни каскади и зеленина би било нещо уникално. Всичко останало би било половинчато решение на фона, на който ще продължи да изпъква "кръпката"/ наречена Централна поща.Просто и ясно, но трябват амбициозни хора, желание и работа.Пари може да се намерят стига тоя проект да се защити успешно пред Европа, което не е проблем с оглед на това, което ще се разкрие като културно наследство не само на Пловдив ами и на света.
+1
 
 
пощата в стъкло е глупост, картинката която е публикувана е необяснима като съвременната ни бг архитектура ,но защо нищо не се прави за незаконните цигански къщи в центъра на Пловдив,дори има построен палат върху улична канализационна шахта.....да не говорим за гето в центъра на град-никъде го няма,а може да се направи така,че да се изселват поне от центъра на града,след като не отговарят на определени критерии, приети от управляващите
+4
 
 
чудесна идея ;) остава и да се реализира ;) че то в бг сме само по приказките, доде изтече мандата
0
 
 
нещо не мога да се ориентирам от коя страна е изгледа .... от западния (сиреч гледаме от симеоновата градина,или от северната -което малко ме съмнява защото там е одеона )
+2
 
 
Дано това е примерен проект,защото си отива и част от градината с шадраванчето,което е доста старо,и е едно от историческите места в Пловдив...Иначе съм ЗА проекта,ще е добре за града.
+5
 
 
Хората по света правят туристически атракции от какви ли не простотии и развиват туризъм, ние с такова богато наследство си стои под земята щото сме много богати. Подобни проекти само ще допринесат за развитието на града ни. Успех и общинарите да се стягат !
+4
 
 
Явно на една определена група хора им е повече от удобно Пловдив да се развива, ама не съвсем, защото с този потенциал досега нашият град трябваше да е едно от най- известните туристически имена в целия свят! Явно най- лесно за управляващите е да ни държат бедни, но не прекалено, за да не се надигаме и да сме заможни, но не прекалено, за да си останем така зависими от гадните им мутри и да им се радваме, когато направят нещо, което е трябвало да бъде свършено преди много време. Но никой друг освен нас самите не може да промени нещата, надигайте глас, подкрепяйте добрите проекти и изразявайте гласно становището си!
+1
 
 
Пощата с едно качествено и внимателно обмислено като визия саниране на фасадата може да придобие несравнимо по-хубав вид от сега. Защо да бъде бутана,вместо да се използва? Ако бъде облечена в стъкло,както х-л Марица например,ще е много ефектно и по-евтино от едно събаряне.
0
 
 
Да можеше да бутнат Пощата! Ех, мечтиии...
+2
 
 
що не ги реставрират напълно.. поне така би изглеждало по хубаво според мене... а не винаги да се опитвам да си го представя какво е било или поне на някакво по голямо табло да ни го покажат как е било в цял вид
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: