Клъстер подпомага инвеститори и общини в "Тракия икономическа зона"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:02 / 03.09.2015
3636
Знаете ли как италианците промотираха Експо Милано 2015 - чрез клъстери. Този интересен факт съобщи на започналия днес двудневен инвестиционен форум "България строи" инж. Пламен Панчев. 

Председателят на управителния съвет на "Клъстер проектиране и строителство", организатор на събитието, разказа как преди година при посещението си в Пекин по цялата главна улица на китайската столица водещи сдружения в различни отрасли рекламирали световното изложение. 

На форума стана ясно, че и българските клъстери вече играят важна роля - в улесняване реализацията на инвеститорските намерения. Някои неща нямаше да се случат ако не беше инициативата на "Клъстер проектиране и строителство", каза Панчев. 

"Например, имаше наредба, която усложняваше заустването на отпадъчните води на предприятията, дори и на общинските пречиствателни станции. Това естествено рефлектираше върху предприемаческия интерес. С юридическа компания "Респект консулт", член на клъстера, в партньорство с Областна администрация - Пловдив и Министерството на околната среда изчистихме този казус - наредбата бе променена и всички работят по-лесно - и бизнес и местна власт." 

Пламен Панчев подчерта колко е важно финансирането по европейските фондове за развитието на бизнеса. Благодарение на спечелен проект по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, "Клъстер проектиране и строителство" създаде мениджърски екип, който подпомага оперативното ръководство на Тракия икономическа зона /ТИЗ/. 

В управителното тяло на сдружението освен инж. Панчев, който е председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" - дивелъпър на индустриални зони, са и доц. д-р инж. Никола Добрев - председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и г-н Арон Герон - израелският партньор на "Сиенит", който вече 14 години инвестира в България в проектиране и реализиране на строителни обекти. 
 
"Една от основните задачи на клъстера е съединяването на образованието с бизнеса", посочи инж. Панчев. "Бизнесът има желание да вкара и учениците, и студентите в предприятията. Това ще потвърди и присъстващият тук проф. д-р Михаил Петров, директор на пловдивския филиал на Техническия университет, с който сме подели различни инициативи в тази посока". 

Екипът на клъстера разработва и управлява проекти по Европейски оперативни програми с компании от ТИЗ. Подготвя и проект за обучение и квалификация на кадри в търсени от бизнеса специалности.

"Доволен съм, че със създаването на клъстера общинската власт, бизнесът и учебните заведения заработиха заедно", изтъкна инж. Панчев. 

Според него интересът към обединяване нараства. Към 18-те фирми, НПО и висши учебни заведения, основатели на клъстера, скоро ще се присъединят още 5. 

2 сдружения - "Клъстер проектиране и строителство" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", инициираха обособяването на "Тракия икономическа зона" като първия в България район за целенасочена подкрепа от държавата, припомни в приветствената си реч на форума Георги Пилев, заместник-областен управител.

"Именно към сдруженията са ориентирани и голяма част от европейските фондове в новия програмен период 2014-2020", подчерта и консултантът Вихра Андонова, управител на "Национална Оценителска Компания".

Тя запозна присъстващите инвеститори и представители на общините с възможностите за финансиране по европейските програми. Утре форумът ще продължи с разглеждане и дискусии в част от предприятията в ТИЗ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).