Китайски партньор промотира "Тракия икономическа зона" в Шенджен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:56 / 18.11.2014
4178
Китайски бизнесмен представи българска индустриална зона по време на форум на побратимените градове, който се проведе вчера в азиатския мегаполис Шенджен. Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd бе толкова убедителен и въодушевен в речта си за предимствата на "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/, че след презентацията, хора от аудиторията спираха българските представители, за да научат повече за красивата ни страна и възможностите за инвестиции. 

"Аз силно вярвам в успеха на ТИЗ, тя е на входната точка за Европа по древния път на коприната, който сега китайското правителство осъвременява. Още повече, че част от нея е Евро-китайската зона за икономическо развитие" /"Euro-Chinese Economic Development Zone" - ECEDZ", една добра основа на икономическите отношенията между Китай и Европа", изтъкна Джанг. 

Китайският партньор в промотирането и развитието на Тракия икономическа зона подчерта и приятелското отношение на българите към населението на Поднебесната империя и припомни факта, че България е втората страна, признала Китайската народна република и тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. 

На възможностите на Пловдив като инвестиционна дестинация наблегна и заместник-кметът Стефан Стоянов при представянето на града под тепетата. Той води в Шенджен делегация от представители на бизнеса и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, която инициира побратимяването между българския и китайския град. 

Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че Пловдив се оформи като индустриалната столица на България. По време на бизнес презентациите на побратимените градове бяха представени и Хага, и Алмере /Холандия/, Берн /Швейцария/, и Барселона /Испания/. 

Преди това кметове и заместник-кметове на европейски и азиатски мегаполиси разискваха на кръгла маса заедно с градоначалника на Шенджен Сю Цин как да сближат бизнеса, културата, образованието. 
 
В изказването си Стефан Стоянов покани всички участници да пътуват до Пловдив не само, защото е Европейска столица на културата 2019, а защото и специализираното гид издание Lonely Planet го класира в топ 10 на най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 година. 

Заместник-кметът наблегна и на динамичното развитие на отношенията между Пловдив и Шенджен веднага след побратимяването им на 24 март тази година.
Участниците във форума станаха свидетели на подписването на договори за побратимяване на Шенджен с Колобмо /Шри Ланка/ и Хага /Холандия/.

Те посетиха и Hi-Tech панаира, който се провежда тази седмица в китайския мегаполис. 

По същото време Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Медицинският университет - Пловдив станаха членове на Лигата на университети от побратимените на Шенджен градове. Вчера 20 европейски и 20 азиатски университети положиха нейните основи в китайския мегаполис. 

Единствен от чуждестранните представители ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов изнесе реч при откриването на форума. Негова снимка заедно с кмета на Шенджен публикува днес на първа страница Shenzhen Daily.

Виж коментарите (0)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).