Китайци опипват почвата за инвестиции в Пловдив и региона

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
09:08 / 09.12.2011
4871
На двудневно посещение в Пловдив пристига днес делегация на Шанхайския муниципален народен конгрес (ШМНК) - градския общински съвет на Шанхай. Гостите са в България по покана на народния представител Костадин Язов, който е член на групата за приятелство България - Китай на 41-ото Народно събрание, на Столична община, на Общински съвет - Пловдив, както и със съдействието на Генералното консулство на Република България в Шанхай.

Делегацията ще се проведе срещи с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и с председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов. На разговорите ще бъде обменен опит между местните законодателни органи на Шанхай и Пловдив, ще протече размяна на мнения за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, икономическата, културната и други области. Китайските гости ще бъдат запознати с условията за инвестиции в общината.

След разходка в Стария Пловдив те ще се срещнат в културен център "Тракарт" с представители на Бизнес експертния съвет и ще присъстват на мултимедийна презентация на тема: "Античното наследство на Пловдив". В съботния ден делегацията от Шанхай ще има разговори с представители на бизнеса в Пловдив.  

Шанхай е най-големият град в Китай и най-натовареното пристанище в света. Има 23 милиона души население. Името Шанхай означава "над морето". Муниципалитет Шанхай, заедно с още 3 китайски града, има статут на провинция. Брутният вътрешен продукт на шанхайската икономика за 2010 г. възлиза на 256.3 милиарда щатски долара, по-голям от БВП на 36-тата в света Финландия например. БВП на глава на населението е 11 134 долара, на първо място в Китай по този показател.

Законодателният орган на муниципалитета - Шанхайският муниципален народен конгрес, има 860 члена. Мандатът им е 5 години. Ежегодно се свиква една сесия, обикновено през януари. Сесията трае обикновено 4-5 дни. При необходимост се свикват допълнителни сесии.

През останалото време законодателната работа се извършва от Постоянния комитет на ШМНК, който има 65 члена и от 12 постоянни комисии.

Посещението на делегацията е част от "Новата стратегия" на Китай към страните от Централна и Източна Европа, обявена на срещата на китайския премиер Уен Дзябао на срещата му с правителствените ръководители на централно- и източноевропейските страни, членки на ЕС в Будапеща през юни т.г. Тогава беше обявено, че Китай желае да интензифицира политическите и икономическите си връзки с ЕС, като централно- и източноевропейските страни ще служат като "мост" за тази цел. Като компоненти на стратегията се отбелязват: активизиране на сътрудничеството, недопускане на протекционизъм, по-голяма прозрачност на процедури и режими. Акцентира се също върху желанието на Китай за увеличаване на вноса на продукти от тези страни и реализиране на съвместни проекти.


Виж коментарите (11)

Още по темата (1):
09.12.2011 Тотев към делегацията от Шанхай: Пловдив е втори по големина, но първи по хубост
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).