ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Порочният модел на управление задълбочи кризата в местната власт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 13.11.2013Коментари (10)3165
© Plovdiv24.bg
От днес стартирахме инициативата за "Оцени двугодишното управление на кмета Тотев". Предоставяме на негово величество читателя да даде оценка на управлението на кмета до момента.

Също така обаче се обърнахме и към най-големите му критици, лидерите на местните опозиционни партии.

Ето какво сподели Дани Каназирева като впечатления от двугодишното управление на Тотев. Публикуваме текста без редакторска намеса:

За две години местно самоуправление нашият град стана по-беден, бюрокрацията стана още по-тежко бреме за бизнеса, а на гражданите беше отредена ролята единствено да плащат все по-високи и по-високи данъци и такси.

Проблемът за това обаче се корени не само и единствено в личността на кмета, а в модела на управление. Този модел ще затиска града ни за дълго, ако не му се противопоставим днес.

Ще откроя проблемите един след друг:

Авторитаризъм

Управлението не зачита Общинския съвет, който е превърнат в машина за гласуване на спуснати отгоре решения. Кметът внася решенията, а управляващото мнозинство по партийна команда гласува. Незачитането на мнението на опозицията е белег на авторитаризма и увеличава недоверието сред гражданите. Трябва да върнем авторитета на Общинския съвет като демократично избран местен законодателен орган на правова държава.

Затъване в дългове

Община Пловдив, а и много други общини, трябва да променят финансовата си политика. В момента приходите идват единствено от банкови заеми и увеличаване на местните данъци, такси и наеми. Първото натоварва всички граждани за години напред, а второто бърка в джобовете на хората още днес. За съжаление, общините, включително и Пловдив, не приемат за свой приоритет развитието на местната икономика, доходоносното управление на собствеността и привличането на средства по европейски проекти. Ще дам само два примера - в Пловдив се бави реализацията на транспортния проект за 40 млн. лева, а изпълнението на водния проект за 130 млн. лева е пред провал.

Задушаваща бюрокрация

Крайно време е да се вземат мерки за намаляване на излишната бюрокрация. Вече 20 години се говори за обслужване на едно гише, но такива поне в Пловдив няма. Гражданите чакат със седмици за одобряване на проект, с месеци - за да си вземат разрешително за строеж. В същото време с нашите данъци издържаме цяла армия чиновници. Назряла е необходимост да сменим темпото и качеството на работа в общините, за да са полезни за гражданите.

Прахосване на парите

Парите на данъкоплатците не се харчат целесъобразно. Обществените поръчки за ремонти често се възлагат при необосновано високи цени и без ясни и точни параметри. Посочват се суми, без да е направено предварително обследване и количествено-стойностна сметка. Порочна е практиката за изпълнители да се лансират "любими" фирми. Това води до съмнения за злоупотреби и корупция.

Приходите от данъка върху МПС трябва да отиват за поддръжка и ремонт на пътищата. В противен случай ще продължаваме да караме из уличните дупки.

Без инвестиции

Община Пловдив, а и много други общини, все още не са успели да изградят партньорски отношения с бизнеса. Фирмите се възприемат предимно като данъкоплатци и спонсори. Докато кметовете гледат на бизнеса с тези очи, няма да има нови работни места, инвестиции, а съответно и развитие.

Отношенията с бизнеса трябва да са партньорски и прозрачни. Общината трябва да помага - но не на конкретни "любими" фирми, а на всички чрез опростяване на процедурите и равнопоставеност.

Крайна политизация

Изключително вредно е политизирането на местната власт. Свидетели сме на порочната практика правителства да финансират с допълнителни субсидии "свои" кметове, тоест ако те са от същата партия или коалиция. За инакомислещите се прилага финансова блокада, което противоречи не само на законите в България, но и на елементарните норми на морал.

В община Пловдив масово се правят партийни назначения и дори кметът сам се хвали с това. Администрацията трябва да е място за честни и кадърни хора, а не за наши послушковци.

Отказ от култура

Културата продължава да бъде изтласквана в задния двор както на държавното, така и на местното управление. Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата, а в бюджета на културата е отредено едно от последните места. Резултатът е, че туристите виждат разруха в Стария град, който иначе наричаме Перлата на Пловдив.

Изредените проблеми, за съжаление, са типични не само за Пловдив, но и за повечето общини в България. Този модел е неприемлив за нас, имаме готови решения и ще продължим да показваме, че политиката може да бъде открита, работеща и да се прави от хората и за хората.

Вашата оценка, подкрепена с коментар, за двугодишното управление на Тотев, можете да дадете тук!


Още по темата: общо новини по темата: 8
01.01.2014 »
31.12.2013 »
26.12.2013 »
26.12.2013 »
16.11.2013 »
15.11.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В града има доста повече инвестиции от преди, много повече се мисли за култура от преди, и се използват парите по много правилен начин от колкото преди: центъра, римския стадион, улиците, булевардите, които не бяха пипани с десетилетия, а тя казва, че липсвало, хахаха. Пробвай се за управител в комплекса на слепите там може да ти повярват. Мъчно и е на булката, че и тя не можа да си отчупи от баницата.
+2
 
 
бля,бля,бля,здравке пак се изказваш неподготвена!
-1
 
 
За съжаление е много права Каназирева. Градът ни потъва.Няма работа за младите, вдигнаха такси и данъци, а хората са бедни!Ако ти се налага да чакаш пред някое гише ти отива целия ден.Мотаят те от една стая в друга.Определено модела на управление трябва да се промени.
+3
 
 
Не става за политик,май за нищо не става.
+9
 
 
Гол популизъм, не чух алтернативи, само "стани да седна" ентусиазъм...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: