ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Калин Милчев: Приоритет на управляващите трябва да е местната икономика
Автор: Мария Морунова 16:10 / 10.10.2015Коментари (1)4272
©
В няколко интервюта Plovdiv24.bg ще Ви срещне с кандидатите за районни кметове или общински съветници от различни партии. Вижте какво сподели за читателите ни кандидатът за кмет на район "Централен" от БСП Калин Милчев:

- Кандидатите на коалицията на Славчо Атанасов залагат на леви идеи в предизборната си платформа, смятате ли че това ще се отрази негативно за БСП на изборите?

- Не мисля, че Атанасов залага на леви идеи. Според мен той залага на популизъм. Лявото принципно залага на солидарността, на равните възможности, на силното общество, на онова общество, което дава възможности всички да имат равен достъп до услуги, до развитие, всички независимо от статуса си да имат възможността да градят своето бъдеще. Докато Атанасов залага само на конкретни неща, няма я цялостната концепция да изгради ново общество или да устави нов ред - политически, икономически и финансов. Докато нашите идеи са именно това - да наложим в българското политическо пространство онова общество, което позволява хармоничното развитие на всеки един негов гражданин.

- Георги Гергов е кандидатът за кмет на Пловдив от БСП. Не е ли това само политическо решение на партията, без допитване до гражданите и може ли това да окаже влияние на изборите?

- Да, Георги Гергов е политическо решение на БСП. За разлика от всички останали партии ние имаме демократични принципи, на които се подчинява целият процес на номиниране на кандидат. Може би в тези принципи се прокарват и други интереси, но всеки един наш член има право да номинира, има различни кръгове на съревнование, през които всички номинирани преминават, за да стигнат до момента да станат лице на дадени избори. Такъв е случаят и с мен, такъв е случаят и с другаря Гергов. Щом е преминал през всички нива, той е лицето на партията. Мисля, че това, което различава БСП от всички останали партии е именно този демократичен подход.

- Кандидат за кмет сте на район "Централен", районът с най-много кандидати, как протича предизборната Ви кампания до момента и има ли негативни кампании на други кандидати?

- За мен влизането в тази предизборна кампания и приемането да бъде лице на БСП в район "Централен" е голямо предизвикателство, защото е ясно, че лицето на един град е неговият център. Колкото и районният кмет да има специфични и ограничени права за политика, районното кметство е едно от лицата на града. От тази гледна точка и знаково политически, с което си обяснявам наличието на толкова много кандидати в района.

До момента нелоялна конкуренция, нелоялна предизборна кампания насочена към мен не съм усетил. Мисля, че времената за това отминаха. Когато има сблъсък на политики, на идеи за живота на обикновения човек, не би трябвало да се стига до такива очернящи предизборни кампании. Живеем в XXI век, хората трябва да усетят, че им се предлагат решения за техния живот. Друг е въпросът, че в момента сблъсък на политики и идеи не се предлагат. Всичко се свежда до това дали харесваш определена партия или личност. Това не е градивният подход, дори за тези, които ще спечелят, защото те не предлагат политики за 10-15 години напред, а само за един мандат. Една такава разпокъсаност във времето, не позволява хармонично управление на града.

- На какво залагате в предизборната си кампания, кои са приоритетите Ви?

Моите приоритети и като цяло приоритетите на БСП са насочени към това да предложим цялостна нова визия за развитие на града. Не мога да отрека, че в последните 25 г. за града се направиха немалко неща. Но това ли са същностните неща за града - нов асфалт, нова площадка... Всички се сблъскваме с демографския проблем - все по-малко деца се раждат, все по-малко са оставащите хора в Пловдив. А липсват и възможностите да останеш тук, да построиш живота си. За да се преодолее това, всеки трябва да намери мястото си в града, а местната власт да преподреди приоритетите си.

Всички казват от местната администрация не зависи нищо, но местната администрация е тази, която създава на тази територия условията, в които живеем. Моята амбиция е да се говори за местна икономика, за разкриване на работни места, за създаване на местна индустрия, която ще позволи градът да се развива. Всички знаем какъв е бюджетът на града - около 240 млн. лева, с тези пари кой какво може да направи. Нищо. Но представете си, ако имаме нова политика за създаване на работеща общинска икономика и след това насърчаване на частните инвестиции. Създаване на общински предприятия не само като "Чистота" или "Синя зона" примерно, а защо не общински търговски предприятия. 

Такива предприятия, които използват научния потенциал на града и насочват, колкото и да е минимален, общинския бюджет към създаването на IT, хайтек предприятия, или инвестиция в био- или нано технологии и т. н. 

Това коренно ще промени визията на Общината, това са допълнителни средства в общинския бюджет, които да се използват са здраве, за образование, за социално подпомагане. Така Общината реално ще излезе на трудовия пазар, ще може да създаде и друго лице на града.

В момента се говори, че ще бъдем център на IT технологиите. Супер, всички искаме това, но колко от нашите ВУЗ-ове предлагат такива специалисти. На година не повече от 100 до 200 души могат да се дипломират. Те могат ли да заемат 5000 работни места. 

Идват кадри в голяма степен от други населени места, но нали не си мислим, че можем да привлечем тук хора от София или Варна. Според мен ние трябва да развиваме местните си възможности. Започнем ли да предлагаме съвременни работни места, ще стигнем до това на пловдивчани да предложим да се върнат тук, ако са напуснали града, а на тези, които отиват да учат на Запад, да се върнат в Пловдив и да работят тук. 

Именно в развитието на местните дадености и бизнес Общината може да е и медиатор между учебни заведения, учебните центрове и бизнеса в града. Това е нещото, около което трябва да се говори политически.

Кажем ли, че ще развиваме определен вид дейност, цялото образование ще бъде подчинено на това. Техникумите могат да реорганизират програмите си за обучение или да подскажат с извънкласни дейности насочеността на бизнеса. Това е политиката, а не да говорим на парче.

- Кои са първите три неща, които ще са на дневен ред за Вас, ако спечелите изборите?

Освен икономика, приоритет трябва да бъде и знанието като образование и като достъп до информация, и като възможност за развитие на личния ти живот, на личната ти бизнес предприемчивост.

А как може да се намеси местната администрация в образованието? Преди всичко с подкрепа за тях. Например знаем, че изхранването на децата в училищата е 50 ст., ако Общината се намеси допълнително със средства, нашите деца ще имат по-добра храна. Или защо се залага на нови спортни площадки, защо тези средства не бъдат насочени в училищните физкултурни салони, в училищните дворове и след 17.00 часа желаещите да спортуват срещу малка сума могат да ползват тези салони или площадки.

Има възможности и училища да развиват възможностите си - учениците в езиковите гимназии в свободното си време да бъдат туроператори или да извършват преводи. Или да се увеличат зелените дни в училищата, защо учениците не участват в залесяването на града или в поддържането на съществуващи зелени площи. 

Това дава отражение в тяхното развитие. За това Общината е тази, която създава условията за развитието на образованието. Образованието е централно, но ние можем да подобрим условията, да разширим извънкласната дейност.

Една моя идея е да се направи сътрудничество с читалищата, с НПО-тата, които се занимават с възпитание, с образование на деца, с подкрепа на деца в неравностойно положение, за да се създадат условия след завършването на основните занимания, децата, които имат нужда, да бъдат поети от специализирани звена, които да се грижат за тяхното допълнително ограмотяване. 

Нещо като занимални. Да, има частни такива, но не всеки може да си го позволи. Докато натоварили се тази съпътстваща образователна инфраструктура, грижата за нашите деца ще бъде по-добра.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Удовлетворение от заявеното от този млад кандидат за кмет на район "Централен". За мен ще представлява интерес ако се организира една среща и разговор между всички кандидати за кметове от района за техните програми за развитието на района.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: