Какво се случва на Голямата базилика в Пловдив?

Автор: Екатерина Трайкова
Коментари (4)
14:28 / 29.08.2019
14773
Усилено тече изграждането на Голямата базилика в града под тепетата, провери репортер на Plovdiv24.bg. Разговаряхме и с работници на обекта, както и с техническия ръководител, като те не се ангажираха със срокове, но подчертаха, че работят почти без почивка. Резултатите от работата им са видни, но е ясно, че предстои още много да бъде свършено. 

На посещение в  Голямата базилика днес беше и група чуждестранни репортери, което красноречиво говори за интереса към един от най-мащабните проекти в Пловдив.

След приключването на ремонтните дейности базиликата трябва да представи над 2 000 квадратни метра римски мозайки от IV-VI век след Христа, експонирани в два пласта на две нива. Мозаечните подове ще включват над 100 медальона с различни видове птици - танцуващи токачки, пауни с разперени опашки, папагали, птичка, хранеща малкото си. Античните мозайки и многобройните артефакти ще бъдат изложени и представени чрез технологични решения от последно поколения, виртуална реалност и интерактивни панели. Предвидена е и детска зона, посветена на откритията, която ще представя историята на Базиликата по занимателен начин, както и външна детска площадка. 

Последната ценна находка от обекта бе разкрита съвсем скоро - уникален надпис, посветен на тракийския бог Дионис и направен в чест на императорите Валериан и Галиен. Находката се датира от ІІІ век след Христа. 

Културният център "Епископска базилика на Филипопол" е резултат от публично-частно партньорство между фондация "Америка за България" и Община Пловдив. Процесът по реставрацията на Голямата базилика започна през 2014 година и надгражда опита на фондацията след успешната реставрация на Малката базилика. Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО, а откриването е планувано за септември тази година.

Вижте кадри от ремонта в нашата галерия и прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).