Как построиха най-младия район на Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:19 / 02.05.2022
33858
Колко души знаят и се сещат за "Тракия“? Става дума за жилищния район "Тракия“ в Пловдив. Днес там живеят oкoло 80 хиляди души. Това е район, по-голям от областни градове като Хасково, Ловеч, Габрово и др. Ето какво разказва навремето покойният вече пловдивски журналист Стефан Северин за строежа на пловдивския квартал:

Дали Костадин Димитров знае, че първият блок е построен през 1973 г.?

А все още са живи пловдивчани, отишли първи там – в калта… Примамвали са ги с парно и телефони, а сега е най-хубавият район за живеене!

Един от последните кметове на Пловдив, Димитър Бакалов, ми е разказвал следната история:

Първи секретар на партията тогава е Иван Панев – мъж и артисва, да не говорим, че разбира от градоустройство. Бил е преди това кмет на София. И Бакалов ми разказва: "Обажда се секретарката Генка и казва: "В 15 часа пред комитета. Другарят Панев нареди“.

Събираме се в уреченото време все първи секретари и районни кметове, както и шефовете на общината, на транспорта… И идва автобус, Панев ни кани вътре и не казва нищо. Кара ни в "Тракия“, в началото кал до колене. Панев си обува ботушите и казва: "Уважаеми другари и колеги, хайде да се разходим из "Тракия“!“. Ние гледаме, ама не може да се откаже. Слизаме, газим в калта до кокалчета, после пак в автобуса и в партийната зала. Там Панев ни направи на кебап! "Видяхте ли хората каква кал газят, за да си отидат в апартаментите?" Критика до съсипване!

Това е било преди има-няма половин век. Аз като дойдох преди 30 години в "Тракия“, нямаше дръвче за сянка! Посадихме с помощта на кметството 70 хиляди дръвчета! 

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).