КАТ предупреждава: Зимното шофиране не е за всеки, иска се майсторлък!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (45)
15:29 / 15.02.2012
13246
Рязкото натискане на спирачката при заснежени пътища може да завърти автомобила ви. Това съобщи инспектор Ботьо Гергинов от КАТ "Пътна полиция" Пловдив. Спирачката не винаги може да доведе до овладяване на автомобила, затова е препоръчително това да не се използва, каза инспектор Гергинов. Спирачката се натиска бавно и плавно, като е необходимо да се използва и моторната спирачка, т.е превключва се постепенно на по-ниска предавка, като автомобилът се привежда в по-ниска скорост. Не трябва да се натиска рязко спирачка, както и да се сменя на по-висока предавка, без това да е необходимо. 

Всичко това може да доведе до едно недобро сцепление на автомобилните гуми с пътната настилка и до завъртане на автомобила. Управлението на автомобила при зимни условия е коренно различно, отколкото при нормални условия. Поведението на водачите също би трябвало да е коренно различно, каза Ботьо Гергинов. Липсата на опит и стаж зад волана, а дори и наличие на стаж, не винаги може да предпази водача и останалите участници в движението при това положение. 

Водачите трябва да предвиждат евентуалните препятствия и да внимават с пешеходците, които заради непочистени тротоари често се движат на пътното платно. Трябва да се шофира внимателно и да се помни, че спирачният път е поне с един или два пъти по-дълъг, отколкото при нормални условия, каза още инспектор Гергинов.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (45)

Още по темата (339):
09.04.2012 В Бойково се образува нова снежна покривка
23.03.2012 Минахме през "екстремна" зима, била най-суровата от 60 години
19.03.2012 Спестяват 2 млн. лв. от зимното почистване
12.03.2012 Сняг вали в Смолянско
06.03.2012 Читател: Кой ще поправи повредените след снеговете тротоари?
03.03.2012 Снежна буря блокира наши елитни спортисти
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).