Известна сръбска рок група ще нажежи пловдивската публика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:33 / 30.03.2023
2000
Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji ще гостува в Пловдив на 27 април в Be Bop Café. Триото ще свири за втори път в България и за пръв път в града под тепетата по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship. Музикантите от сръбския град Крагуевац, които предлагат уникална смесица между рок, фънк и пънк, поръсени с балкански етно и африкански трайбъл мотиви, дебютираха на българска земя през пролетта на 2017 г. в София и Ловеч, отново по вина на BalkansWTF.

Участието им в Пловдив е част от българското мини-турне на Popečitelji, което отново ще мине през Ловеч и София. На него крагуевчани ще представят най-новия си албум – "Uvek“, излязъл на плоча и за дигитален даунлоуд през 2021 г.

Купонът в Be Bop Café започва в 21:00 ч. Цените на билетите на място ще са по 15 лв.

Popečitelji са създадени в Прищина (днешно Косово) през 1995 г. от братята Саша и Горан Фурунович, а по време на войната в Косово през 1999 г. се преместват в Крагуевац, където през 2003 г. издават първия си албум "Ko radi?“. През 2008 г. се появява наследникът му "Horizonte“, с който се утвърждават на алтернативната сцена в Сърбия и бивша Югославия, което води и до можество излизания в чужбина, в страни като Полша, Италия, Австрия, Франция и Белгия. Третият албум на групата излиза през 2013 г. и носи името "Sijalica“. Братята Фурунович имат и страничен проект на име Fitnes, в който придават на музкиата си малко по-прогресивен и изчистен от етно-влиянията алтернативен рок оттенък и с който са издали два албума.

Музиката на Popečitelji е еклектична, но хармонична смесица от множество стилове и жанрове в алтърнатив рок опаковка и с предимно инструменрален подход, макар и да не липсват употреби на гласа като четвърти инструмент. Изпълненията им на живо се характеризират с експлозивна енергичност и експанзивни виртуозни импровизации.

Balkans - Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града. В Пловдив сдружението е организирало концерти на словенската джаз-рок група Divje Jezero (2017 г.) и македонската етно-прогресив метъл банда Chromatic Point (2018 г.), както и, съвместно с Alarma Punk Jazz, концерт на триото на македонския джаз-китарист Сашо Поповски с участието на Кирил Кузманов (2023 г.).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Председателят на 17 РИК Пловдив-област: Не може да се гласува с м...
Бум на туристи в Пловдив, ново приложение рекламира културния жив...
Дядо Антоний: Митрополит Николай не е депозирал писмото си за отк...
"МАВА Индустриал" АД откри нов офис в Пловдив
Николай Аргиров от БСП посочи първия проблем на Пловдив, който се...
Пепа Деведжиева, "Синя България": Държавната администрация се раз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).