Изложбата "ДИМ. Истории за тютюна" започва от Колумб и стига до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:57 / 12.01.2019
5102
На 11 януари в новото пространство за култура СКЛАД (ул. "Екзарх Йосиф" 16) бе открита изложбата "ДИМ. Истории за тютюна“. Стотици гости от цяла Европа видяха заедно с пловдивчани експозицията, която се простира на два етажа. Изложбата  е създадена специално за старта на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е продукция на фондация "Пловдив 2019“ в партньорство с над 20 институции от България.

"Изключително съм благодарен на фондация "Пловдив 2019“, че избра тази тема за изложбата, с която стартираме откриващия уикенд. Тютюнът е изключително важно растение за нашия град. Пловдив нямаше да бъде толкова развит, ако я нямаше тази индустрия. Щастлив съм, че точно на това място, в тъй наречения Тютюнев град – индустриална зона в края на 19-и и началото на 20-и век, имаме възможност да разкажем историите на тютюна. Радвам се, че първата стачка в България, която се е случила тук в Пловдив, е включена в изложбата. Пожелавам на всички една много вълнуваща година! Ние заедно пишем история!“, каза кметът на града.

Екипът на изложбата включва куратора Весела Ножарова, авторите на историческото проучване и текстове: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, д-р Станислава Груева, автора на визуална среда д-р Димитър Воденичаров; дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов. "ДИМ. Истории за тютюна" ще може да бъде разгледана до 30 март.

Първият ден на откриващия уикенд бе наситен с разнообразие от културни събития. Събитията бяха десет на локации в централната градска част.

В Регионалния етнографски музей в бе открита изложбата "Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).  В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма "Капана 2019". Началото представи изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена "Ядрото“ от 20 часа. В Регионалния исторически музей от 18 часа се откри фотоизложбата "Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата.

Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.  Изложбата "Пловдивските художници“ може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история. Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност "Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.

Камерният концерт "Юбилеи“ е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Той стартира в 18.00 ч., в Балабанова къща. Театралният спектакъл "Евридика в подземния свят" ще се играе на сцената на пловдивската драма от 19.00 ч., в Камерна зала със симултанен превод на английски.

Виж коментарите (0)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).