Издирват управител на фирма, източвал общината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:15 / 19.05.2010
5835
Полицията издирва из цялата страна управител на фирма, изхарчила бюджетни пари за градинки вместо за справяне с хепатитната епидемия. Срещу шефа на "Елитгруп 2001" ЕООД Митко Любомиров Митков ще бъде повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери. Това обаче ще стане, ако бъде намерен, тъй като досега от него няма и следа на всички известни на полицията адреси. В сигнал до прокуратурата Гюрсел Алиев е посочил, че тази фирма печели обществени поръчки под натиска на определени политици от ДПС.

Обвинение по чл. 311 за съставяне на официален документ с неверни данни е повдигнато и срещу инженер Александър Вълков, подписал документацията за работата, свършена от фирмата. Това е официалният протокол, въз основа на който Общинският съвет изплаща парите на извършителя. Бившият заместник-кмет Константин Писков е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева, но той обжалва размера в съда. Обвинението срещу него е за близо 400 000 лева, преведени на община Пловдив през есента на 2006 г. за справяне с хепатитната епидемия.

Без да бъде обявен търг по Закона за обществените поръчки, Писков е преминал към пряко договаряне по оферти, казват от Окръжна прокуратура. Никому неизвестният под тепетата Митко Митков е управител на "Елитгруп 2001" ЕООД, в чийто предмет на дейност влиза почти всичко, разрешено от закона. Останалите две фирми, предпочетени от общинските служители, са "Бибо и КО" ООД, чийто управител почина по-късно, и "Екоглобал". Договорите са сключени на 8 декември 2006 г., а последният случай на хепатит е десет дни по-рано. Според прокуратурата това е безспорно доказателство, че ситуацията вече далеч не е била спешна, а по-скоро е "след дъжд качулка".

Огромната част от целевите средства са изхарчени за бутане на незаконни постройки, озеленяване и асфалтиране. Според направените експертизи "Елитгруп 2001" се е съсредоточила основно върху събарянето на незаконните къщурки в района около улиците "Ландос", "Батак", "Крайна", "Сокол". Повечето собственици обаче сами са свършили тази работа, за да използват тухлите и другите строителни материали. Има разлики в стойността на актуваната работа и на реално свършената. Само в една от графите тази разлика се равнява на 17 026 лева.

Има данни, че са отчитани два пъти извозването на битовите и строителните отпадъци в квартала, сочат данните от експертизата. Някои от районите в отчетите се припокриват и излиза, че е платено и на трите фирми за една и съща работа.

Инженер Александър Вълков ще трябва да отговаря за данните в протоколите, подписани от него, с които са получени общинските пари от фирмите. Той е работил в консултантската фирма, наета от общината.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (2)

Още по темата (3):
30.04.2010 Привикват бившия заместник-кмет Константин Писков в полицията
26.04.2010 Повдигат обвинение на бившия заместник-кмет Константин Писков
03.04.2010 Прокуратурата погна бившия кмет Писков за ваксини
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).