Иван Тотев коментира реформата в образованието и приема на ученици

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
15:18 / 28.01.2019
6400
"За всички деца в Пловдив, за всички ученици в Пловдив има необходимите класни стаи". Това заяви кметът Иван Тотев по повод реформите, които трябва да се извършат за преминаване на едносменен режим на обучение, предаде репортер на Plovdiv24.bg. По думите му проблемът на града е, че има пренаселени училища, но има и полупразни такива. 

"До някаква степен това е от модата – през определени години едно или друго училище става по-модерно и всички се записват там. През годините там са били увеличавани приемите. С въвеждане на делегираните бюджети нещата са минали още по-рязко във вариант – колкото повече ученици, толкова по-голям бюджет", описа ситуацията Тотев. "В момента нямаме ситуация, при която, ако трябва да изпълним реформата и да въведен едносменен режим, да нямаме къде да учат децата. Такъв случай в Пловдив няма", увери и подчерта градоначалникът.

Необходимостта от строежа на нови училища, за която спомена зам.-кметът по образование Стефан Стоянов, е породена от необходимостта да се решат проблемни ситуации, при които две училища споделят една сграда, това са ситуациите", подчерта дебело кметът. "Едносменният режим е правилната политика, която има безспорни предимства – децата започват по-късно сутрин, има свободни учебни зали за занимални. Няма спор,че едносменният режим повишава качеството на образованието."

Освен учениците процесът засяга и учителите. "Когато се прехвърлят ученици, респективно и учителите трябва да бъдат преразпределени. Така че, когато някъде съкращаваме учители в тази реформа, то това ще бъдат нови работни места, които се откриват в друго училище", обясни Иван Тотев

Това е дълъг процес, който ще продължи няколко управленски мандата, затова са дадени 9 години. Надявам се в Пловдив нещата да се регулират стъпка по стъпка, с бавни и методични крачки." 

Категорично плановете на Общината, обаче, не включват строителството на нови сгради в прилежащите дворове на старите училища. "Когато дворът е голям, той е предназначен за децата да го ползват. Не концентрираме и няма да правим концентрация. По-скоро трябва да направим така, че всички училища в Пловдив да бъдат модерни, да бъдат добре управлявани, което трябва да се види на ниво мениджмънт", коментира пловдивският кмет. За финал той изрази и личното си мнение, че е крайно време да се въведе мандатност на директорите, което би помогнало за реформата и повишаване качеството на образованието.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
05.01.2023 В Английската все още няма да започват учебния ден в 7:30 часа, няма
автобуси
15.12.2022 В Английската ще учат от 7:30 ч. след преминаването на едносменен режим
15.12.2022 Елитна гимназия в Пловдив минава на едносменен режим
04.10.2022 Сигнал: Защо учениците от ЕГ "Пловдив" продължават да се обучават на две
смени?
16.09.2021 Сигнал: Втората смяна в Английската свършва много късно! Директорът: Не е вярно!
17.06.2021 РУО обясни защо в някои училища часовете са по 45 минути, а в други - по 40
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).