Искат над 2.5 млн. лева за проектиране на "Гладно поле", което все още е на МО

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
08:15 / 28.12.2019
5376
В градския бюджет за догодина ще бъде предвидено съфинансиране на проектни предложения за изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, които се финансират по ОП "Региони в растеж". Това обаче ще стане, ако съветниците одобрят предложението на ресорния зам.-кмет арх. Невена Балчева, което е включени в дневния ред на сесията днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За подобряване на градската среда в зоната с потенциал за икономическо развитие "Гладно поле" се искат 2 647 260 лв. с ДДС, а за обновяване на градската среда - други 352 215,50 лв. с ДДС.

Проектът "Втори градски център" е на територията на военните поделения, някои от които все още са действащи. Предвижда се да се изгради главна и второстепенна улична мрежа с благоустрояване и паркиране в рамките на пълния уличен профил на територията на Високотехнологичния  бизнес-център, включително пълна подземна техническа инфраструктура и зеленина за широко обществено ползване. Паветата по "Лев Толстой" ще бъдат махнати, улицата ще бъде асфалтирана, разширена и озеленена. Улиците "Богомил" и "Ген. Радко Димитриев" ще бъдат рехабилитирани, с улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи.

Зоната с потенциал за икономическо развитие "Гладно поле" обаче засега ще се развива на хартия, тъй като Министерство на отбраната отказа да предостави безвъзмездно на община Пловдив терените между улиците "Лев Толстой", "Ген. Радко Димитриев", бул. "Освобождение" и бул. "Санкт Петербург". Освен това общината ще трябва да намери пари за предвидената рехабилитация и изграждане на нови водопровод и канал, защото разходите по подземната ВиК инфраструктура са недопустими съгласно действащите насоки за кандидатстване по процедурата за изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 г.

Другият проект - за обновяване на градската среда, който трябва да се изпълни от 2020 до 2023 г., е от две части. В едната е включено подмяна на пътни и тротоарни настилки, нови пейки, енергоспестяващо улично осветление, озеленяване. Във втората се предвижда работа в междублоковите пространства - настилка на пешеходните алеи, изграждане на спортни и детски площадки, автоматизирани поливни системи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (101):
11.02.2024 Най-накрая: Осветиха една от най-опасните пешеходни пътеки в Пловдив
16.01.2024 Модернизират забравена от Бога зона в Пловдив, изграждат нова улица
19.10.2023 Дооправиха новоремонтирана улица в Пловдив, МРРБ не хареса изпълнението
12.10.2023 БСП: "Гладно поле" е олицетворение на управлението на Пловдив в последните 12 години
22.01.2023 Сигнал за изключително опасен проблем след ремонт на улица в Пловдив
06.01.2023 Пореден акт на вандализъм в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).