ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инвалиди минават през релсите на Централна гара заради липса на рампи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:47 / 04.11.2008Коментари (0)1302
© Plovdiv24.bg
25-годишният Александър Василев от Варна преминава с инвалидната си количка през жп-релсите на Централна гара в Пловдив, защото не може да ползва подлеза, който е непригоден за неговите специфични двигателни потребности. Той е инвалид от 1996-та година. Заради заболявания, му се налага да пътува често до други градове на страната за изследвания. Основният транспорт, който използва, е железопътният. Оказва се, че е изключително затруднен с предвижването от коловоз до коловоз, защото безопасната връзка между тях – подлезът, не е снабден с необходимите рампи. Кметицата на район "Централен" Райна Петрова заяви, че догодина ще бъдат изградени по-удобни рампи в подлеза на гарата. ДКЦ-1, пощата и Пловдивският университет вече са снабдени с нужните за хората с увреждания съоръжения, но има още поне 53 обществени места, на които трябва да се обърне внимание по този критерий, каза още Петрова.

В район "Източен" беше инспектирана сградата на ДКЦ-Изток. Според медицинските сестри ежедневният трафик на хора тук е много голям. Преди време пред медицинския център е имало рампа, но впоследствие е премахната. В сградата има втори етаж с вити стълби, но не и асансьор за инвалидите.

Кметството в район "Западен" е осигурено с широка и полегата рампа за хора с колички. Майка, която спряхме докато преминава по нея каза, че тази рампа я улеснява, но пък имала проблем с районната поща, защото трудно изкачва стълбите там. Точно до кметството в "Западен" се намира и единственото средно училище в града с асансьор за деца-инвалиди – "Св.св. Кирил и Методий". В него има и специално пригодени санитарни помещения – с по-широки индивидуални клетки, снабдени със странични парапети-захвати. Те са общо 6 – по 2 за всеки етаж. В училището сега има две момичета с инвалидни колички и 11 със специални образователни потребности, които ползват помощните съоръжения, каза директорката на учебното заведение Таня Николова.

Една от големите и нови сгради в града е тази на Националната агенция по приходите на ул. "Скопие" в район "Южен". Там има една добре проектирана конструкция за предвижване на хора с инвалидни столове. Но пък тротоарите, които водят до нея, не са скосени. В  районното кметство обаче има асансьор за улесняване достъпа на хора с увреждания.

В най-голямия район в Пловдив – "Тракия", пощата обслужва целия жилищен район и на ден оттам минават много хора. На входа й има само един бетонов наклон, който е много стръмен и без парапет отстрани. Човекът от охраната е помагал многократно на хора, които са изпитвали затруднения с изкачването.

Кметството в "Тракия" също е недостъпно за инвалиди, но кметът Гиньо Матев увери, че догодина администрацията ще се мести в друга сграда, където този проблем ще бъде разрешен.

Църквата "Св. Иван Рилски" в район "Северен" е един от новите храмове в града и въпреки това при изграждането му  не е помислено за осигуряване достъпа на инвалиди.  В "Северен" обаче е и единствената специализирана зона за хора с увреждания. На негова територия има поредица от скосени тротоари, по пътя между блок Гигант и пешеходния мост на река Марица. В районните поща и поликлиника има естакади.



Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зверство срещу 18-годишно момиче
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: