Интересна археология около "Брезовско шосе"

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
17:17 / 28.11.2023
29985
Многобройни артефакти са открити по време на археологическото проучване на селищната могила Яса тепе 1, извършвано по време на изграждането на Северния обходен колектор по съвременната улица "Брезовско шосе". Най-голям е броят на керамичните съдове, които се отличават с богат украса, разказва пред камерата на Plovdiv24.bg археологът Стоян Иванов, заместник-ръководител на археологическите проучвания на Брезовско шосе.

"Това е праисторическо селище, при хилядолетно обитаване на което има много културни напластявания. Хората се бъркат, че ние търсим някакво погребение и царско съкровище. Такива няма. Тук е праисторическо селище, което е в много добро състояние. Всъщност ние проучваме няколко последователно съществуващи праисторически селища от епохата на късния неолит и от калколита - това са краят на VII-мо хилядолетие до V-то хилядолетие преди новата ера" - обяснява Иванов.

Плоската селищна могила Яса тепе 1 всъщност е северното предградие на предисторическата земеделска общност, формираща се около и на Трихълмието. "Брезовско шосе" е прерязало могилата, стъпвайки върху нея. Почти цялата й площ е застроена с временни и по-трайни постройки, унищожавайки по този начин много от праисторическите следи. 

Могилата е с размери при основата над 350 метра. Заема площ от повече от 95 декара и е имала височина 10 м. Селището възниква както почти всички праисторически селища - на речна тераса, покрай река Пясъчник, на 2 км от пълноводната и плавателна по онова време река Марица. За първи път се споменава в монографията на Димитър Цончев от 1938 г., а през 60-те години на ХХ век праисторикът Петър Детев започва да я проучва. 

Активните археологически проучвания се подновиха след като започна работата по реконструкцията на водопровода и канализацията и изграждането на Северния обходен колектор, които са част от Водния проект в район "Северен". Археолозите работят на терен паралелно със строителната фирма - след като машините разкрият в дълбочина определен сектор, първо те проучват обекта. 

На място са намерени запазени цели керамични съдове. В изгорелите жилища учените се натъкват на съдове пълни с овъглено зърно и с други хранителни продукти. Открити са голям набор от покъщнината и инвентара на праисторическото население, сред които инструменти от камък, рог и кремък. 

"Намираме и много предмети на изкуството и духовния живот - животински и човешки антропоморфни фигурки, украшения от различни видове раковини, от камък, от мрамор" - изброява Иванов. 

Голяма част от находките ще бъдат показани в специална изложба напролет в Регионалния археологически музей в Пловдив. 

Иначе археологическият екип продължава и в момента да е на терен, въпреки неприятните климатични условия. Разрешителното за работа е за цялата календарна година и учените са на обекта дори в студени дни, когато времето позволява и не вали. 

Проучванията в централния сектор в северната част вече са приключени за тази година. Сега се работи в южния сектор на могилата, където в самата периферия е праисторическото селище. Целта на учените е да приключат проучването на този участък до пускането на следващата напречна улица, за да може максимално да улесним работещите на територията на Брезовско шосе.

По договор строителната реконструкция на "Брезовско шосе" трябва да бъде завършена до края на 2023 г. Заради археологическите проучвания е договорено удължаване на срока с една година.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (7):
17.12.2023 Къде на територията на днешен Пловдив са се заселили първите жители?
09.07.2023 Какво знаем за мястото, откъдето започва историята на Пловдив?
08.07.2023 Археолози разкриха следи от над 30 праисторически селища на Яса тепе в
Пловдив
04.02.2018 Плоската могила в Пловдив вече има геологически профил
26.06.2017 Фатални щети на древни археологически находки в Пловдив не са нанесени
22.06.2017 Скандал с археология на "Брезовско шосе" заради строеж!
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).