Индустрията край Пловдив търси инженери

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
06:50 / 16.03.2015
5695
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Как по-лесно да комуникират бизнесът и образованието, за да бъдат създадени по-практични и ефективни взаимоотношения между двете силно заинтересувани страни е причината за свикването на първата по рода си среща на мениджърите на компании от "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ с екипа на Техническия университет-София, на пловдивския филиал и студенти. 

"Тракия икономическа зона" е най-големият инвестиционен проект в България, с реализирани досега 1 милиард евро инвестиции, който ще изпитва все по-голяма нужда от квалифицирани кадри.
"Образование, иновации и инвестиции" е темата на форума, който ще се проведе днес от 13 часа, в Аулата на Технически университет-София, филиал Пловдив.

Организаторите Технически университет-София, сдруженията "Клъстер проектиране и строителство" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив" считат, че идеите, които ще бъдат споделени, ще дадат тласък на решаването на проблема с кадрите и иновациите. 

В разискванията ще вземат участие Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в Народното събрание, зам.-министърът на образованието проф. д-р инж. Костадин Костадинов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, доц. д-р инж. Никола Добрев и инж. Пламен Панчев - съуправители на ТИЗ, проф. дтн инж. Георги Михов - ректор на ТУ-София, проф. д-р Михаил Петров - директор на ТУ-София, филиал Пловдив, д-р Ивайло Старибратов - председател на ИКТ Клъстер Пловдив, представители на Министерството на икономиката и собственици и мениджъри на едни от най-големите предприятия в ТИЗ като "Либхер-Хаусгерете Марица", АББ, "Шенкер", "Атаро Клима", "Интеркомплекс", "Уилям Хюс", "Макском", "Техно Акташ", "Сенсата" и други 

Индустрията търси инженери, които в момента висшето образование трябва да "произведе". Това показват предварителните разговори с мениджърите. Най-силен е натискът за кадри, оказван върху Техническия университет - филиал Пловдив, който обучава около 2000 студенти, но за да се удовлетворят нуждите на бизнеса техният брой трябва да достигне минимум 2500 през следващите няколко години. 

Според "Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 - 2020" към 2012 г. завършилите висше образование в България са 26,9% от населението между 30 и 34 години, като до 2020 г. този процент трябва да нарасне до 36%.

Образованието на един студент продължава поне 4 години, така че в краткосрочна перспектива за задоволяване на конкретни кадри опитът на ТУ-София, филиал Пловдив дава други ефективни решения. При сключен договор с най-голямото оръжейно предприятие в България - фирма "Арсенал" - Казанлък, екипи от пловдивския филиал на Техническия университет отиват на място да обучават вече работещи инженери. "Студенти по поръчка" могат да бъдат създавани при ясни изисквания и отговорности и от страна на бизнеса, категорични са преподавателите във вуза. 

На срещата "Иновации, образование и квалификация", ще присъстват и студенти, които ще могат да разискват поставяните проблеми. Защото те са бъдещите инженери, очаквани с нетърпение от бизнеса в "Тракия икономическа зона".

Виж коментарите (4)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).