Има ли незаконни кофи за смет в Пловдив и защо чистачите вдигат толкова шум?

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
07:00 / 06.08.2017
7890
Пловдивчанин се оплака, че контейнерът за смет пред дома му е.... незаконен, защото не е поставен в специален за това джоб - улицата е "Елизер Калев" 13. 

"Здравейте, това чудо е под блока ни до Националната художествена гимназия. Контейнерът е на самата улица и затова е незаконен. Всяка сутрин в 4 ч. звукът е по-силен от този на новогодишната заря. Удрят, праскат...", написа до редакцията на Plovdiv24.bg.

Мястото за поставяне на съдовете за смет се определят от районните администрации, поясни шефът на "Чистота" Иван Стоянов

За това се следят определени критерии, включително под внимание се взима и размерите на тротоара. Джобовете също се изготвят от районните администрации на подходящи за това място. Освен всичко на сайта на "Чистота" има карта с всички места, на който са разположени съдовете за смет. 

Що се отнася до шума, Стоянов обясни за читателите ни следното: 

"Проблемът е основно лятно време, защото тогава повечето хора спят на отворен прозорец. Другият проблем е характера на боклука лятно време (остатъци от плодове, зеленчуци, храна). Съдът трябва да е абсолютно празен, това налага да го "чукнат" няколко пъти, тъй като след това съдовете се дезинфектират. От тук основно идва шума, двигателите отдавна не са водещи при оплакванията особено с новите коли, които са Евро 5 и Евро 6."

Стоянов разказа и следното: 

"Направихме си експеримент, започнахме да вдигаме съдовете от 9 до 19 часа, но тогава колите ни засичат трафика, депата не работят от определен час следобед, от 14 до 16 часа пък хората се оплакват, че им се шуми.

Имаше и вариант 4 часа работа сутрин, 4 часа работа вечер след 19 часа. Но така се получава вариант на работа до около полунощ и отново идва на дневен ред въпроса за шума.

Мислехме контейнерите да се заменят с пластмасови, за да се намали шума, но практиката показа, че само за месец има изгорени над 30 съдове за разделно събиране. 

Мислим и нови стратегии, така например в квартал "Коматево" започнахме пилотен проект за разделяне на отпадъците от домакинствата, ще пуснем автомобили само за заведенията и ресторантите в район "Централен", за да не може биотпадъци да не попадат в съдовете за смет. 

Имаме си правила, имаме си график, спазваме ги."


Виж коментарите (6)

Още по темата (215):
16.03.2024 Училищен звънец вбесява пловдивчанка на всеки 40 минути
29.02.2024 Сигнал: Ето го Ада! Минахме през крадци, наркомани и проститутки, но това е "черешката"
10.02.2024 Обрат! Управителка в "Лидл" си признала всичко пред ПОИ
09.02.2024 Живеещи в жилищните комплекси на "Пещерско шосе": Това не може да продължава повече
04.11.2023 Читател: Звукът от това нещо надхвърля 100 децибела, отвратително е
06.10.2023 Сигнал: Кой стои зад този кръчмар, за да си позволява това?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).