Икономист от Пловдив: Ръстът на инфлацията се дължи на увеличението на доходите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:45 / 16.02.2023
3029
"Пикът на цените и на инфлацията мина, няма да има спад на доходите. Инфлацията спада и ще продължи да спада. И това не е само у нас, но и по целия свят тя се понижава още от ноември-декември миналата година“, това заяви в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев.

Той обясни, че една от причините за ръста на инфлацията през последната година, е увеличението на доходите. Гледачев припомни, че според предварителните разчети на НСИ годишната инфлация през януари тази година е 16,4% спрямо същия период на миналата година.

"В същата статистика излезе, че средната работна заплата се е увеличила с 16,6%, тоест – на макро ниво хората забогатяват. Тук има обаче два фактора – кои забогатяват и кои не. На абсолютно всички социални кръгове работната заплата се увеличава, при това с много големи темпове. Миналата година дори увеличението на доходите е много по-голямо от инфлацията. Тогава разликата беше 6-7 %. Когато има излишни пари в обращение, цените се вдигат “, каза още Гледачев.  

Икономистът обаче е категоричен, че проверките срещу изкуствено завишени цени няма да доведат до необходимите резултати.

"Проверките няма да доведат до абсолютно нищо. Те са абсолютно политически направени от няколко партии, абсолютно популистки, с цел следващите избори“, каза още икономическият анализатор.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).