Икономически интереси прозират зад противниците на баластриерата в Първенец

Автор: Георги Кирилов
Коментари (5)
15:58 / 09.09.2020
7525
Икономически интереси се оказа, че прозират зад противниците на баластриерата в Първенец, научи Plovdiv24.bg.

През последните няколко месеца се създаде напрежение около инвестиционното намерение, като то бе оприличавано с кариерите и проблемите над Белащица.

Наш репортер научи, че двете неща нямат нищо общо. При кариерите се взривява и копае скала, докато при баластриерата се копае под земята и няма запрашаване и шум.

Кой и защо се опитва да заблуди населението на Първенец? Оказа се, че лични икономически интереси стоят зад изкуствено създаденото напрежение. Един от собствениците на 15 декара земя, в съседство на баластриерата е преговарял за продажбата й на концесионера. Става въпрос за г-н Димитър Воденичаров, който е поискал около 10 пъти по-висока цена, от пазарна, за земята си, твърди инвеститора. След като не се е стигнало до сделка, той е започнал кампания срещу инвестиционното намерение.

"Кой и защо не иска безопасна баластриера в Първенец, която ще отвори много нови работни места? Манипулират дори кметицата, която обаче се надяваме, че ще прояви здрав разум и ще се повлияе от фактите и документите, а не от манипулациите на един търсещ бърза печалба човек", коментираха представители на инвеститорите пред Plovdiv24.bg.

Становището на независими експерти, описано в Доклада за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), е положително. Общественото обсъждане на доклада е насрочено за 23 септември и дотогава, заедно с всички приложения към него, е на разположение в отдел "Екология" на община "Родопи". До датата на обсъждането заинтересованите могат да отправят писмени мнения в РИОСВ - Пловдив, в деловодството на общината и в кметството на Първенец.

Независимите експерти предлагат да се одобри инвестиционното предложение за изграждане на баластриера на площ от 210.249 дка в землището на с. Първенец при спазване на всички законови изисквания в областта на околната среда и при изпълнение на препоръчаните в Доклада за ОВОС допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

В заключението се твърди, че не се очакват вредни въздействия върху населението и човешкото здраве на хората от с. Първенец и близките населени места. Експертите смятат, че най-съществена промяна ще настъпи в компонентите почви, растителност и земни недра. Предвижда се промяна на визуалното възприемане на терена – от позитивна релефна форма в негативна (котлован). При закриването на баластриерата обаче, с подходяща техническа и биологична рекултивация, ще се постигне възстановяване на естествените функции на ландшафта като средообразуваща система, което след време ще позволи територията отчасти да се възстанови и да се впише в съществуващата ландшафтна структура.

По-голяма част от растителността на терена, която основно е от тревисти редурални и плевелни видове, ще бъде унищожена, но няма да се засегнати редки и застрашени видове. Вероятно ще има пряко унищожаване на фауната, загуба на местообитания, безпокойство и поява на нови видове, вследствие на залесяването при биологичната рекултивация. Прогнозира се минимално въздействие върху атмосферния въздух, повърхностните и подземните води, почвата и от шумови емисии.

Инвестиционното намерение за изграждане на баластриера е на фирма "Толи" ЕООД. Собственикът Тодор Воденичаров е местен, притежава част от терена, на които планира да добива пясък и чакъл.

Виж коментарите (5)

Още по темата (4):
28.04.2023 Поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция Пловдив
01.04.2023 Община "Родопи" каза "Не" на кариера в землището на Първенец
23.09.2020 Инвеститор спасява Първенец от камионите и от рухване на моста
25.08.2020 Безопасна баластриера, а не кариера, ще се изгради край Първенец
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).