ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Идва ваканция, да пазим живота на децата на пътя!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:30 / 29.05.2014Коментари (0)1066
© Plovdiv24.bg
Стартира полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Целта е ограничаване на причините и условията за пътнотранспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция акцията започва на 1 юни т.г. Предвижда се в дните на планирани ученически празненства за края на учебната година (30/31. 05. 2014 г., 13/15. 06. 2014 г. и 30.06.2014г.) да се проведат специализирани операции.

Засилено полицейското присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди/ по тротоари или пешеходни пътеки. 

На 1 юни - Международния ден на детето, ще се засили контролът по спазване на скоростните режими в населените места, като на оживени кръстовища в пиковите часове служителите на пътна полиция ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки. В рамките на акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" са планирани и заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 - 11 клас. Ще се търси и възможност полицейските служители да вземат кратко участие в организирани от училищата родителски срещи с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. 

В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи. По време на беседите в 5 - 6 клас ще се акцентира върху правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици; използването на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне - скейтбордове, ролери и други; правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати и др. 

В беседите за 7 - 8 клас ще се обърне внимание на безопасното поведение на улицата в района на дома или мястото за игра, както и на придвижването по пътищата извън населените места; управлението на велосипед, каруца или други пътни превозни средства, използвани в селскостопанските райони; неправомерното управление на мотопеди и скутери; ползването на обезопасителни колани в автомобили или на защитни каски като пътници на мотопеди или мотоциклети. 

При изнасяне на беседи за възрастовата група от 9 - 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства.

Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни. В подходящ формат ще бъде представен филмът "Млада Европа", предназначен за образователни цели в рамките на проекта "ICARUS". 

На полицейските структури по места е разпоредено да се осъществи координация и взаимодействие с училищните ръководства, регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 

Целта е получаване на навременна информация за организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. На базата на това ще се извършват инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните мерки според изискванията на закона. 

Предвижда се и завишаване на контрола по отношение на неправомерното управление на мотопеди от неправоспособни водачи, в това число малолетни и непълнолетни, в малките населени места, както и в курортните комплекси. Като превантивна мярка , при връчване на свидетелства за управление на нови водачи, задължително ще се включва и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и системи за превозване на деца, на защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: