И ромите от "Столипиново" в шок от атентатите в Париж

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
07:35 / 19.11.2015
4766
И ромите от Столипиново са в шок от атентатите в Париж от 13 ноември, тъй като близо 300 души от най-големия етнически квартал у нас в момента си вадят прехраната във френската столица. Сред тях е и Иван, синът на дългогодишния общински съветник от ДПС в Пловдив Антон Карагьозов. Той научил какво се е случило в Париж по телефона от притеснения си баща. "Всички сме притеснени и убеждавахме Иван да зареже гурбетлъка и час по-скоро да се прибере в България, ама той не иска и да чуе. Там има добре платена работа - лепи фаянсови плочки, докато у нас е голяма безработица. Затова и ни успокоява, че там, където живее и работи, е спокойно.

Това, което стана във Франция, е голяма трагедия! Недоумявам как подобен варварски акт може да се случи. Много роми си осигуряват прехраната във Франция, Белгия, Испания, Германия и други държави от ЕС. И е нормално роднините им тук да се притесняват за тях, както и от разделянето на света на ислямисти и християни", твърди Антон Карагьозов.

Председателят на фондация "Рома" не крие притесненията си, че всичко това може да доведе до Трета световна война, за която вече говорят политически коментатори и анализатори. "Страхувам се, че Третата световна война ще е между християни и мюсюлмани, които в момента съжителстват мирно и тихо не само тук при нас в "Столипиново", но и на много места на планетата. Час по-скоро Великите сили трябва да вземат някакви решения, за да не се повтори и в други градове това. Нито една държава от ЕС не е застрахована, че същото няма да се случи и там. В това число слагам и България след вълната от бежанци, защото не се знае дали няма и опасни хора сред тях. А нелегални емигранти има в доста от градовете с етнически махали, сред които е и Пловдив", допълва Карагьозов.

За българина от турски произход Яшар Асан, който на местните избори за кмет на Пловдив събра 681 гласа като кандидат на ПП "Солидарност" случилото се в Париж на 13-и не е изненада.

"Не може някои хора да мислят, че от едната страна ще тече кръв, а от другата ще тече мед. Хубави неща могат да очакват само хората, които правят добро. Не може да убиваш стотици невинни деца и това да няма последствия за теб и ближните ти. Аз съм мюсюлманин, но уважавам и християните, и всички останали видове човешки същества.

В природата е така, че дори и котката драска човека, който я дразни. А ръководителите на "Ислямска държава", Франция, Русия, САЩ и ЕС взаимно се дразнят и допускат серия от грешки, от които страдат милиони хора.

Аз съм мюсюлманин, но така и не мога да разбера защо в момента хората се избиват един друг така, както дори и мухите не са били избивани. Скърбя за жертвите на атентатите в Париж, но скърбя и за хилядите деца и хора, избити и в Сирия. Защото убийствата и на християни, и на мюсюлмани са престъпления срещу човешкия род", категоричен е Яшар Асан, наричан още Пловдивския Лех Валенса.
Той има и "рецепта" как да спрат атентатите и кръвопролитията: "Не убивай, за да не те убиват!", но много повече се вълнува и е притеснен от случващото се в квартал "Столипиново" от това по света.

"Преди година се заговори, че в "Столипиново" имало клетка на радикален ислям. То канализация и ток тука няма, хората мрат като мухи още преди да станат на 50 години от мизерия, мръсотия, болести и опасния начин на живот, те за радикален ислям ми говорят. От близо 60 000 турци, роми, българи и арменци, които живеят в "Солипиново", я има-я няма петима, които да са чели Корана на арабски и да знаят какво е това радикален ислям. Аз говоря 4 езика и пак не знам какво е.

Но в "Столипиново" поне детски градини и училища си имаме, защото, като гледам по телевизията, онези от "Ислямска държава" дори и това нямат. Ама лошото е, че в Пловдив делят хората от най-ранна детска възраст на роми, турци и българи. И правят отделни групи или паралелки дори и в забавачките, и училищата в "Столипиново", а за мен това е форма на скрит нацизъм, който го изпитвам лично на гърба си покрай моята внучка. И точно това ме притеснява много повече от случващото се в Сирия, Турция, Франция и по света, защото става на метри от дома ми, а не на хиляди километри", допълва Яшар Асан. Той твърди, че е повече българин от доста свои сънародници потомци дори на хан Аспарух. И се аргументира с факта, че на първия тур на кметските избори е събрал точно 681 гласа, в което вижда някакво знамение: "Именно това е годината, в която хан Аспарух е основал нашата българска държава."


Виж коментарите (4)

Още по темата (105):
11.05.2016 Българската граница непристъпна за шефа на терористите, ударили Париж
02.04.2016 Салах Абдеслам доброволно пощадил парижани по време на атентатите от 13
ноември
12.03.2016 България предлага морските си курорти на туристите, търсещи сигурност
28.02.2016 Заловиха още един заподозрян за атаките в Париж
24.02.2016 Атентаторът Салах Абдеслам беше зарязан от годеницата си в ефир
19.02.2016 Шефът на Европол: Подготвят атентат, по-голям от този в Париж
Още новини от Новини от Пловдив:
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...
В Пловдив прекъснаха преводача на Митрофанова, речта звуча само н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).