И родителите се съгласиха със сливането на "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
14:36 / 28.06.2016
6617
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Георги Бенковски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Душо Хаджидеков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Родителите се съгласиха със сливането на ОУ "Душо Хаджидеков" и ОУ "Георги Бенковски", научи Plovdiv24.bg.

Протестиращите срещу решението на Общински съвет внесоха жалби срещу преобразуването и сливането на двете училища, но след като получиха уверения, че страховете им няма да се сбъднат подадоха молба за спиране на производството по жалбите. Вече са получени и определенията за спиране на тези производства, които влизат в сила от 1 юли. Това обявиха в социалната мрежа Фейсбук представители на родителите на децата от "Душо Хаджидеков", които бяха и най-активни в протестите. 

"До решението за оттегляне на жалбите от Административен съд стигнахме след много и обстойни разговори не само с кмета г-н Тотев, областния управител - г-н Димитров, г-н Стефан Стоянов - заместник-кмет по образованието, представители на РИО - Пловдив, но и с г-н Стефанов, директор на ОУ "Душо Хаджидеков", се казва в обяснението.

И още: "По време на тези дискусии много от неяснотите около сливането бяха изяснени, получихме ясни и категорични гаранции, че сливането на двете училища няма да доведе до местене на деца от едно училище в друго, нито до закриване на училището ни. 

Стана ясно, че ОУ "Георги Бенковски" разполага с финансов ресурс за издръжка до края на септември 2016г, т.е. ако двете училища не се обединят преди началото на новата учебна година, то децата от ОУ "Г. Бенковски" на практика ще останат без училище и ще бъдат принудени да търсят бързи решения за това къде да продължат образованието си. Родителите на ученици в ОУ "Душо Хаджидеков" пък сме добре запознати с проблема с липсата на помещения и завишения прием, което ограничава възможността за организиране на целодневно обучение и допълнителни занимания за децата.

Защо и как Общината и Министерство на образованието в лицето на РИО Пловдив години наред наблюдават процеса на струпване на деца в едни училища за сметка на други, които пустеят, без да вземат мерки е тема на друг разговор и се надяваме, че проблемът ще се дискутира и занапред. Искрено се надяваме сливането на училища, които се намират през два квартала едно от друго да не се превърне в практика за бъдеще, но за съжаление предвид обективната ситуация в момента за нашите две училища не намираме по-добро решение.

Община Пловдив, в лицето на кмета Тотев и заместник кмета по образованието г-н Стоянов, обещаха децата от двата квартала да имат право сега и в бъдеще да учат в училището, което е близо до дома им, като и в двете сгради ще се запази обучението от първи до седми клас, а децата, които следва да тръгнат в първи клас през следващата учебна година - 2017/2018, ще имат право да избират в коя от двете сгради да се обучават. Обещанието си те потвърдиха с отворено писмо до директора на ОУ "ДушоХаджидеков" и искаме да вярваме, че ще спазят поетият ангажимент."


но тъй като сливането на двете училища е неизбежно - можем единствено да го забавим, но не и да го спрем, ще продължим да работим активно този процес да премине възможно най-безболезнено и безпроблемно и за учениците, и за родителите, и за учителските колективи в двете училища и ще направим каквото е по силите ни крайният резултат да е добър за всички засегнати.

Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
15.09.2017 Пловдивско училище тотално преобразено!
17.02.2017 Анализираха сливането на "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски"
06.06.2016 Иван Тотев изпълни поет на среща с родители ангажимент
03.06.2016 Кмет и родители заровиха томахавките!
03.06.2016 Кметът за сливането на двете пловдивски училища: Не го правим за пари!
03.06.2016 Родители и кмет на среща за слетите училища
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).