Хронология на нещастния случай, при който млад пловдивчанин нелепо загуби живота си

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
17:18 / 10.01.2018
9849
От Планинската спасителна служба публикуваха подробна хронология на нещастния случай под Джамджиеви скали в Пирин. Припомняме, че на 6 януари, събота, 30-годишен мъж загуби живота си в опит да покори връх "Вихрен". Загиналият е пловдивчанин, но е работил като лекар в София. С него е била и приятелката му.

В деня на трагедията група от трима човека - планински водач и двамата клиенти (загиналият и приятелката му) правят опит да достигнат връх "Вихрен" по зимен маршрут, посочват от ПСС. Метеорологичните условия са били отлични - около 0°С, ясно и почти тихо. Маршрутът е правилно подбран, съобразен със сезона, съобразено и времето на тръгване - рано сутринта. Непосредствено преди да стигнат Джамджиеви скали, мъжът се подхлъзва и прелетява през 30 м скален праг и продължава надолу по улея. Намерен е малко по-късно от планинския водач и другия клиент в безсъзнание и липса на сърдечна дейност. 
 
В 05,45 ч. в ПСС-Банско е получен сигнал за нещастието чрез Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба. Веднага е взето решение за провеждане на акция. Задействана е и процедурата за вдигане на хеликоптер. 

Първата група от девет планински спасители тръгва в 06,30 ч. от база "Банско". По време на пътуването е получено телефонно обаждане от мястото на нещастието с информация за смъртта на пострадалия. Акцията продължава, като в 07, 05 часа групата е в района на Шилигарника и с три моторни шейни всички спасители достигат максимално бързо до основата на улея, откъдето продължават пеша. 

В 07,45 часа нагоре тръгват седем спасители с разглобяема шейна тип АКИЯ и нужният инвентар за транспорт в труден терен. В 08, 15 часа е установен визуален контакт с водача и другия клиент, които  са насочени да слизат по безопасен път към хижа "Вихрен".

В 08, 30 часа групата вече е стигнала пострадалия, намиращ се в центъра на един от улеите под Джамджиевите скали. Той е бил с алпийска седалка и включен лавинен уред. По-късно става ясно, че каската и котките му са в раницата, която е доста надолу по склона. Взема се решение как да продължат спасителните действия с цел максимална сигурност за спасителите, предвид терена и метеорологичната обстановка. 

В 09, 15 часа започва транспортирането, а в същото време отдолу тръгва втора група от трима спасители, за да пресрещне и помогне на първата. Започва едно надбягване със слънцето което вече напича и влияе на снежната покривка, като повишава лавинната обстановка и поставя в риск спасителния екип, разказават от ПСС. 

В 09, 50 часа двете групи завършват транспорта при моторните шейни на пътя за хижа "Вихрен", а в 10,30 часа всички са на Шилигарника и активните действия са приключили.

От Планинската спасителна служба препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е наличието на индивидуален лавинен комплект - лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).