Хапчето за лечение на ковид вече се изпитва и в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
13:13 / 09.02.2022
8222
Експериментално клинично изпитване на хапче за лечение на ковид-19 тече вече и в България, съобщи за Plovdiv24.bg д-р Атанас Парев, от МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Пловдив. Изпитването се провежда и в Пловдив, в същата болница, под негово ръководство, той е главен изследовател и работи със свой екип.

Все още се набират доброволци за експерименталното лекарство, но по мнението на д-р Парев засега хората не проявяват особен интерес, тъй като виждат, че Омикрон протича по-леко.

Иначе в света има над 200 места, където тече експериментът, като целта е да се наберат поне 2000 души. Лекарството се прилага във всички континенти и за всички раси, тъй като производителят държи на това. Две са фирмите, които са разработили лекарство за Ковид и те отдавна са известни на света. Лекарството вече се продава в аптеките във Франция.

Вече са приключили клиничните изпитвания за най-тежко болните. Става въпрос за болни от ковид с висок риск от прогресия към тежко заболяване. "Резултатите са уникално добри. Намалихме смъртността и влизането в болница с 89%“, посочи д-р Парев. Те са оповестени на сайта на производителите. 

На този етап лекарството се изпитва и за контактните на ковид болни за предпазване от разболяване. "Ако не си ваксиниран, пиеш 10 дни хапчето с цел да не се разболееш. Защото по-добре е да не се разболееш, отколкото да се пълнят болниците“, каза още д-р Парев, който е пулмолог.

"За доброволците лечението е напълно безплатно, то ще продължи 10 дни, а аз ще го наблюдавам първите 14 дни. Правят се 4 прегледа и 4 пъти се взима кръв, а всеки ден ще се взима натривка от носа, за да се изследва вирусният товар. Кръвта и вирусният товар се изследват в лаборатории в Белгия.

Единственият страничен ефект, който споделят хората, които участват в експеримента, е, че им горчи в устата", сподели пулмологът. Добре е, че е безплатно. А правителството е поело ангажимента да закупи за страната ни 30 000 дози за нуждите на експеримента.

Според д-р Парев, няма опасност за здравето на хората извън лечението на ковид. Има само лекарствени взаимодействия, които лекуващият пулмолог трябва за прецени, като преглежда ковид болния и ако той отговаря на критериите, може да бъде включен", обясни д-р Парев.

Повече от 20 души трудно може да бъдат обхванати за експеримента на едно място, защото работата на екипа е доста. Ангажиментът е сериозен, каза още д-р Атанас Парев.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).