Гърневски: Оставка на правителството и насрочване на нови избори веднага!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
13:16 / 24.09.2013
5020
Оставката на правителството и насрочване на нови избори веднага искат от гражданско сдружение "Разум", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това заяви на пресконференция председателят на сдружението общинският съветник и екскмет Спас Гърневски.

По думите му вече три месеца над България е надвиснала безпрецедентна политическа криза. "От една страна, в по-голямата си част обществото и най-вече младите и интелигентни българи отказват да подчинят житейския си път на тотално компрометирания политически модел за управление на страната, чийто циничен връх на морално падение е последното му посткомунистическо издание. Под въпрос е поставена легитимността на целия 23-годишен преход от комунистическа диктатура към демокрация, a суверенът, намерил топло съчувствие единствено в студения паваж на улицата, иска възмездие и право на глас. От друга страна, политическата класа, изцяло дистанцирана от народа и неговите тегоби, мълчи втрещена и непроумяваща тътена клокочещ под прозорците й", заяви още Гърневски.

От сдружението прогнозират, че "поохладени от летните жеги и отпуските, вероятно протестите ще стигнат най-високата си точка на кипене в студените зимни месеци и в тази ситуация са възможни единствено два сюжета: ако арогантността, наглостта и жаждата за реваншизъм на днешните управляващи замъглят до край разумът им, те ще предизвикат непредвидим тежък сблъсък между тях и обществената нетърпимост. Вторият  е незабавната оставка на правителството. 

От "Разум" ще проведат на национално ниво срещи с българските представители на ЕНП, а именно СДС, ДСБ, ГЕРБ, и земеделците на Мозер за създаване на приемлив, спасителен и креативен за България - обществено-политически модел за управление на страната, така и на локалните й общности в лицето на общините. 

"Този модел изключва вечното желание и егоизъм на партиите да управляват страната самостоятелно или в коалиция, като флиртът с обществените структури е преди всичко предизборен фон и обещания за наивници.

Този модел обаче изключва и желанието, споделяно в част от протестиращите, че трябва да се управлява без партии. Това е в грубо противоречие с принципите на съвременната демокрация, която функционира чрез многопартийната система", се казва още в декларацията на сдружението. 

По думите на Гърневски трябва политическата класа или отделни нейни субекти, осъзнали историческата неизбежност, да споделят с обществото част от суверенитета си, да приемат и декларират, че когато искат властта независимо на национално или местно равнище ще разработват своите програми за управление съвместно с конкретните структури на гражданското общество и след широко обществено обсъждане ще ги внасят за окончателно актуализиране и гласуване в политическите органи, където са представени партиите след избори - парламента и общинските съвети.

В управленските екипи на министър-председателя и кметовете трябва да бъдат привличани изключително добре подготвени специалисти, излъчени след форуми на съответните гилдии, които да участват в изпълнението на конкретните програми по ресори. И партиите и обществените структури ще бъдат контрол и коректив при изпълнение на програмите.

Стана ясно, че някои от партиите в дясното пространство вече са узрели да заявят твърдата си воля при бъдещо участие в управлението категорично да се опират на взаимодействието със структурите на гражданското общество и то реално според постулатите на този модел. Други най-вероятно тепърва ще го дискутират и обмислят. 

Според сдружението, жизнено необходимо е българските членове на ЕНП - СДС, ДСБ, ГЕРБ и земеделците на Мозер незабавно да започнат разговори за сключване на следизборно споразумение за управление на страната на базата на обществено-политическия модел.

"Днес е излишна загуба на време единствено да се обвиняваме кой по-тежки грехове е допуснал в политическият си път до тук. По-важно е да докажем, че сме ги осмислили и няма да ги повтаряме като си подадем ръцете и тръгнем заедно напред", заяви още екскметът.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (15)

Още по темата (543):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Вувузели на годишнината от протестите срещу Орешарски в Пловдив
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Пловдив излиза на протест прещу правителството
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
Още новини от Новини от Пловдив:
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).